Călăraşi: Astăzi este Ziua Mondială de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

17 mai este Ziua Mondială de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale, zi ce se celebrează la nivel mondial şi are ca temă promovarea sănătaţii cardiovasculare sub deviza „Măsoară-ţi tensiunea arterială!“, ,,Consultă-ţi medicul şi când esti sănătos“.

În ţara noastră Campania are ca slogan „Verifică-ţi tensiunea arterială - menţine-o la valori normale“ şi se adresează populaţiei generale, atât copiilor cât şi adulţilor.
Scopul campaniei este constientizarea populaţiei despre riscurile HTA, încurajarea utilizării metodelor de diagnosticare precoce dar mai ales prevenirea HTA. Obiectivele principale sunt creşterea numărului de persoane care îşi verifică tensiunea arterială regulat precum şi a celor care adoptă comportamente care să prevină apariţia HTA.

În prezent, se estimează ca în România există 5-7 milioane de hipertensivi. Conform studiilor de specialitate, hipertensiunea arterială este prezentă la 40% din populaţie, dintre aceştia, mai mult de jumătate fiind pacienţi nou diagnosticati. Foarte multi hipertensivi au fost descoperiţi înainte de a împlini vârsta de 40 de ani.

Din păcate, hipertensiunea este un flagel tăcut, ce duce la tot mai multe accidente cerebrale sau la boli de inimă, infarcte şi, implicit, la deces. Cu toate că HTA are o răspândire destul de mare în România, aceasta poate fi prevenită şi combătută. Hipertensiunea arterială apare în general atunci când vasele de sânge se îngustează, îngreunând circulaţia sângelui, lucru ce determină inima să lucreze mai intens.Factorii de risc pentru hipertensiunea arterială (HTA) sunt multipli, unii putând fi controlaţi, alţii nu.  Principalii factori care determina aparitia hipertensiunii arteriale sunt modul de viata stresant, sedentarismul, consumul ridicat de sare, alcoolul, varsta sau ereditatea.

În acest context în perioada 17 - 20mai 2011,  la nivelul judeţului nostru vor avea loc o serie de activităţi în vederea promovării sănătaţii cardiovasculare: distribuire de pliante, broşuri, postere în unităţi şcolare, cabinete medicale individuale, unităţi sanitare şi diverse locuri publice, precum şi discuţii interactive şi sesiuni de informare, educare, comunicare pentru diferite grupuri populaţionale.



Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite