Călăraşi: Un program compromis, doar 2 blocuri reabilitate termic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din pricina crizei statul nu a alocat decât 10.000 de lei pentru  programul de reabilitare termică, de 10 ori mai puţin decât ar fi fost necesar, iar ca alternativă a venit cu un nou program ce presupune un credit cu dobândă subvenţionată de către stat. Deşi existau 15 cereri, Asociaţiile de Proprietari au renunţat de teamă că s-ar putea îngloda în datorii.

În prezent există două programe prin care se pot reabilita termic locuinţele. Primul a fost implementat în 2009 şi se numeşte „Creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe conform OUG nr.18/2009“ şi presupune o finanţare de 50% de la bugetul de stat, 30% contribuţia Consiliului Local şi 20% de către Asociaţia de proprietari.

Cel de-al doilea program implementat anul acesta presupune ca proprietarii să contribuie cu minim 10%  din contravaloarea lucrărilor, iar restul de 90% să fie obţinut printr-un credit garantat de stat. Deşi anul acesta erau programate pentru reabilitare 17 blocuri, din cauza noilor condiţii, toate asociaţiile de proprietari au dat înapoi. 

Subvenţie pe 2010, 10.000 de lei


Pentru anul 2010 au fost alocată suma de 10.000 de lei, pentru tot judeţul, în condiţiile în care sunt necesari peste 10.000 de lei pentru fiecare apartament în parte, iar cei 50% pe care trebuie să-i dea statul depăşesc 5.000 de lei pentru o locuinţă. Într-o scară de bloc cu 20 de apartamente suma alocată ar trebui să fie de 100.000 de lei.

Directorul Serviciului Public Centrale Termice şi Administrare Fond Locativ Călăraşi (SPCTFL), Gheorghe Ciocârlan spune că suma alocată este infimă şi cu aceşti bani nu se poate reabilita nici măcar 2 apartamente „Nu au fost alocaţi bani nici măcar pentru un bloc. Toate lucrările de reabilitare costă peste 10.000 de lei pentru un apartament, de aceea Asociaţiile de Proprietari nu au mai continuat proiectele începute“, explică acesta.

Reduceri de consum de 50%


Conform specialiştilor, reabilitatea ajută foarte mult la reducerea consumului energetic şi a facurilor, însă reprezintă şi o cerinţă a Uniunii Europene care a dispus scăderea consumului energetic cu 72 % până în 2020. Dacă acest consum nu va fi micşorat, specialiştii anunţă o creştere a temperaturilor cu 5 grade. „Prin aceste lucrări se poate face o economie la consumul de energie de până la 50%“, afirmă Petre Naidin, consultant specialist în energetic.
   
Citiţi mai multe despre reabilitări în ediţia de azi a cotidianului Adevărul de Seară Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite