Călăraşi: Recomandări făcute de pompieri pentru evitarea unor tragedii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei“ al judeţului Călăraşi vă învaţă ce trebuie făcut pentru a evita situaţiile de urgenţă pe timpul sezonului rece

Având în vedere temperaturile scăzute înregistrate în această perioadă şi suprasolicitarea mijloacelor de încălzire de diferite tipuri, pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă generate de incendii la gospodăriile oamenilor, care au ca principale cauze: folosirea necorespunzătoare a instalaţiilor electrice şi suprasolicitarea acestora sau utilizarea mijloacelor de încălzire electrice improvizate, deteriorarea coşurilor de evacuare a fumului,  amplasarea necorespunzătoare şi neîntreţinerea periodică a acestora, ISU „Barbu Ştirbei” al recomandă cetăţenilor respectarea următoarelor măsuri:

Instalaţii electrice defecte sau improvizate prezintă un risc crescut de incendiu


Aparatele electrice, cablurile electrice, prizele şi întrerupătoarele cu defecţiuni sunt surse frecvente de incendiu. Pentru remedierea aparatelor şi instalaţiilor electrice defecte apelaţi la specialişti. Nu utilizaţi aparatele electrice cu mâinile ude. Riscaţi să vă electrocutaţi şi să suferiţi arsuri.
Nu trageţi de cablul pentru debranşarea unui aparat electric. acesta se poate deteriora, devenind o sursă de incendiu. Nu folosiţi prize multiple: adeseori suprasolicitate, acestea se încălzesc şi există riscul producerii unui incendiu.


Nu cumpăraţi jucării electrice care se conectează direct la priză: o jucărie prin care trece o tensiune de 220 V poate fi periculoasă pentru un copil. Vă recomandăm jucăriile echipate cu un transformator de protecţie care reduce tensiunea la o valoare inofensivă, de regulă de 12 V. Nu amplasaţi un obiect metalic de lungime mare (scară, ţeavă, antenă) în apropierea unei linii electrice aeriene: aceasta conduce adesea la accidente mortale.

La înlocuirea siguranţei în tabloul electric, se interzice folosirea unui fuzibil cu diametrul mai mare decât cel corect: prin utilizarea unui fuzibil mai gros, a liţelor, cuielor, monezilor, etc., în cazul suprasolicitării reţelei electrice sau a unui scurtcircuit, acesta nu se mai poate topi, conducând la încălzirea puternică a cablului de alimentare sau a prizei, în aceste condiţii putându-se declanşa un incendiu.

Coşuri de fum defecte, necurăţate sau neprotejate


Coşurile de fum trebuie verificate periodic, curăţate şi reparate de către personal specializat şi autorizat. Se recomandă văruirea acestora în poduri pentru a observa eventualele fisuri. Burlanele se protejează cu materiale izolatoare la trecerea prin pereţii combustibili.
Coşurile de fum trebuie să fie prevăzute cu uşiţe pentru curăţire. aceste uşiţe trebuie să fie executate din materiale incombustibile şi să fie duble în pod, uşiţele din pod se vor amplasa la maximum 1,20 m de elementele combustibile ale acoperişului.

Mijloace de încălzire defecte, improvizate

Se interzice utilizarea instalaţiilor de încălzire cu improvizaţii sau defecţiuni şi lăsarea lor în funcţiune nesupravegheate. Sunteţi obligaţi să respectaţi distanţele de protecţie dintre sobe şi materialele combustibile. Amplasaţi în faţa sobelor cu lemne o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse, care ar putea determina incendierea materialelor combustibile cu care acestea ar veni în contact.


Eventuala încălzire a adăposturilor de animale sau a grajdurilor este admisă numai dacă sunt folosite sobe fixe din cărămidă sau mijloace cu acumulare de căldură care se alimentează din exteriorul acestor încăperi ori prin instalaţii de încălzire centrale. Este interzisă folosirea sobelor cu uşiţele sau cenuşarele defecte ori care nu se închid. Cenuşa şi jăratecul trebuie depozitate în gropi speciale, iar în condiţii de vânt se va stinge cu apă.

Repararea din timp a sobelor, coşurilor, văruirea acestora în poduri pentru a observa eventualele fisuri, protejarea burlanelor cu materiale izolatoare la trecerea prin pereţii combustibili. Nu alimentaţi, indiferent de situaţie, sobele în exces, suprasolicitarea şi supraîncălzirea acestora generează, de regulă, accidente. Montaţi sobele fără acumulare de căldură respectând distanţele de siguranţă faţă de elementele de construcţie realizate din materiale combustibile.


Izolaţi pardoseala combustibilă de sub sobele fără acumulare de căldură cu o placă de azbest de 0,5 cm acoperită cu tablă sau printr-un postament de cărămidă, beton etc. cu grosimea de 6 cm. Această protecţie va depăşi perimetrul sobei, lateral cu 25 cm şi în faţa focarului cu 50 cm. Aprinderea focului în sobă nu se va face utilizând benzină sau motorină, această practică putând genera, în caz de neatenţie, accidente;









Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite