Călăraşi: Prof.Victor V.Cutuş-Mureşan, maestrul cuvintelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din inima Ardealului a ajuns, în urmă cu 46 de ani în Bărăgan, unde şi-a câştigat faima unui strălucit profesor de limba română, instruind sute de generaţii.  În anul 2000, a primit ordinul naţional „Pentru merit“ în gradul de cavaler pentru activitatea literară.

Prof. Cutuş mărturiseşte că a avansat profesional, după o muncă asiduă şi documentări temeinice. Timp de 40 de ani a fost dascăl laColegiul Naţional Barbu Ştirbey, timp în care s-a dedicat şi marii pasiuni, aceea de a scris cărţi. „ Am publicat 10 cărţi, cea mai apreciată fiind O istorie literară axiologică şi justiţiară(1907-2007), vol. I-II, 2008. A prins la public, multe exemplare le-am oferit gratuit consătenilor în acest an, cu prilejul împlinirii a 680 de ani de la prima atestare documentară a satului în care m-am născut, Nireş“, a declarat prof. Cutuş.

Sute de articole

A început să scrie în anul 1965, iar debutul a fost în „Contemporanul“ cu articolul „Ar fi timpul ca...“, în care pleda pentru prezenţa poeziei argheziene în toate programele şcolare. „Restul a venit firesc pentru mine. Au urmat sute de articole în presa centrală şi locală, din judeţele Călăraşi şi Ialomiţa. Aş menţiona doar „România literară“ şi „Enciclopedia personalităţilor din România“, a precizat prof. Cutuş.

Funcţii publice

Cu toate că aceaste activităţi îi ocupau cea mai mare parte a timpului, prof. Cutuş a găsit răgaz să ocupe şi o serie de funcţii importante. A fost preşedinte şi adjunct al şefului secţiei de învăţământ al Consiliului Raional Călăraşi, inspector şcolar în judeţul Ialomiţa, director adjunct al liceului unde a predat 40 de ani, prorector al Universităţii Populare„P.V.Haneş“ şi inspector şcolar în judeţ.

Citiţi mai multe despre prof. Cutuş în ediţia de azi a

image
Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite