Călăraşi: Producătorii de pepeni, puşi la zid de intermediari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pepenii lui nea Aurică sunt celebri. Când nu aduce marfă la Călăraşi, lubeniţele iau calea Bucureştiului şi ajung în galantarele din supermarketuri. Recolta din acest an i-a dat însă de furcă producătorului din comuna Alexandru Odobescu.

Cu o investiţie de peste 20.000 lei, Aurel Marcu, în vârstă de 40 de ani, nea Aurică, aşa cum îl ştiu toţi oamenii, a crezut că dă lovitura. Dar pentru că turba, îngrăşământul, pe care l-a achiziţionat nu a fost de calitate, recolta a fost compromisă. „ Am cumpărat  turbă pentru pepeni la folie de la Costel Mustăţea, din comuna buzoiană Căldăruşani.

Toţi cei care au luat de la el, este vorba şi despre alţi doi producători din judeţ, Damian Carapidis şi Nicolae Eremia, nu au putut să planteze răsadul. Au întins folia şi sistemele de irigaţii pe câmp pentru 3 hectare şi aşa a rămas totul“, ne-a spus cu amărăciune producătorul. Dar acest lucru nu-l descurajează.

Recunoaşte că anul trecut a pierdut tot, peste 30.000 lei din cauza secetei. „ Nu este adevărat că producătorii sunt oameni cu bani.Mai mult câştigă cei care cumpăra din depozitele en-gros şi vând apoi în piaţă, decât noi care ne spetim muncind“, mărturiseşte nea Aurică.

12 ani de muncă

Bărbatul recunoaşte că a început să cultive pepeni în urmă cu 12 ani, după ce a renunţat la postul de şofer la Combinatul de Celuloză şi Hârtie. Şi când câştigă, şi când pierde, tot nu se gândeşte să renunţe.„ Cel mai bun a fost 2006 când am avut profit de 70.000 lei. Anul următor, ca aşa e în agricultură, am pierdut 50.000 lei, deoarece a fost secetă. Nu este o afacere atât de profitabilă, dar daca te-a prins pasiunea, nu mai poţi să renunţi“, a mai spus, zâmbind, producătorul.

Citiţi mai multe despre acest subiect în ediţia de azi a cotidianului Adevărul de Seară Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite