Călăraşi: Primarul Nicolae Dragu a gonit caravana Fundaţiei „Renaşterea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilul-şef al oraşului a fost supărat pe unul din consilierii locali care n-a votat două proiecte de hotărâri. Face şi face şi ajunge, cât ai clipi, în mijlocul scandalului. Primarul Nicolae Dragu şi-a făcut duşmani acum şi la Fundaţia„Renaşterea“. Unitatea de diagnostic mobil pentru depistarea cancerului la femei a fost alungată din oraş de edilul-şef.

Nu ştim cum face, dar primarul municipiului Călăraşi, Nicolae Dragu este în ultimul timp capul de afiş al scandalurilor publice locale sau naţionale. Supărat că unul dintre consilierii locali nu a votat două proiecte de hotărări, primarul s-a răzbunat pe caravană. A anunţat că programul„Diagnostic Mobil – Sân şi Col uterin“ al Fundaţiei Renaşterea s-a încheiat la Călăraşi.

Drept urmare, caravana a părăsit oraşul. Primarul Nicolae Dragu spune că investigaţiile făcute în unitatea mobilă au îngrozit femeile din oraş. „ Chiar m-a sunat o doamnă care a fost diagnosticată cu cancer, însă, după alte analize făcute, s-a constatat că este perfect sănătoasă. M-am supărat foarte tare. La urma-urmei, caravana e o chestie politică, unitatea fiind a doamnei Geoană“, a spus Dragu.

Trei cazuri de cancer


În urma acestei campanii, demarată la sfârşitul lunii mai la Călăraşi, 778 de femei au beneficiat de investigaţii gratuite în programul „Diagnostic Mobil –Sân şi Col uterin“. În perioada 25 mai -25 iunie 2010 ,femeilor din Călăraşi li s-au efectuat gratuit 340 de mamografii şi teste Babeş Papanicolau. Dintre acestea, 3 paciente au fost diagnosticate cu cancer de sân şi au fost îndrumate către Institutul Oncologic din Bucureşti, ele urmând a fi consiliate şi ghidate de către reprezentanţii fundaţiei pe toată perioada tratamentului.

Plecarea ori amenda!


Staţionarea Unitatii Mobile de Diagnostic Renaşterea la Călăraşi era stabilită iniţial până pe data de  25 iunie, dar din cauza numărului mare solicitări cei de la Fundaţia Renaşterea au solicitat prelungirea şederii. “Ne-am organizat programul astfel încât să staţionăm la Călăraşi până pe 2 iulie,  în urmă cu câteva zile, domnul primar ne-a spus să plecăm până luni, altfel ne amendează”, a declarat Cătălina Negara, specialist în relaţii publice al Fundaţiei Renaşterea.

Imediat, Cristiana Copos, vicepreşedintele Fundaţiei Renaşterea a încercat să afle ce s-a întamplat şi i-a telefonat primarului Nicolae Dragu. „Acesta a fost extrem de nepoliticos, a argumentat că speriem femeile din Călăraşi şi i-a închis telefonul. Regretăm faptul ca din cauza unui primar, care, se pare că nu doreşte binele comunităţii pe care o conduce, femeile care aveau programare în această săptămână, au fost private de posibilitatea de a efectua analize gratuit“, a transmis Cătălina Negara.

O campanie benefică


Consilierul local, Carmen Filimon, de profesie medic de familie a participat şi sprijinit  campania de demarată de Fundaţia Renaşterea în judeţul Călăraşi .„A fost o campanie benefică având în vedere că pentru a efectua astfel de investigaţii te costă cel puţin 500 lei . Este păcat că foarte multe femei din municipiul Călăraşi au avut de pierdut şansa de a beneficia investigaţii medicale gratuite din cauza unor interese mărunte”, a declarat Camen Filimon.

11.500 de femei diagnosticate


Caravana Fundaţiei Renaşterea se deplasează prin ţară, în comunităţile care au acces  limitat la investigaţii medicale pentru femeile care vor să efectueze gratuit, teste Babeş Papanicolau şi mamografii. Proiectul este o investiţie de peste 300.000 euro, iar costurile legate de operarea lunară se ridică la 12.000 euro, sume provenite din campania de strângere de fonduri ale Fundaţiei. Datorită unităţii mobile, numai în ultimii doi ani peste 11.500 de femei din 14 judeţe au beneficiat de servicii medicale, fiind efectuate 9.957 teste Papanicolau  şi 5.521 mamografii. Pe 26 ianuarie 2010 proiectul a primit distincţia „Pearl of Wisdom“ din cadrul Parlamentului European de la Bruxelles.


Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite