Călăraşi: Pompierii merg la incendii cu nişte rable

0
Publicat:
Ultima actualizare:

80% din autospeciale sunt învechite, marea majoritate a maşinilor fiind din anii 80. Există una la Chiselet care poate concura cu orice piesă de muzeu. Datează din 1976. Anul trecut nu s-au achiziţionat autospeciale noi, deşi din echipamentul actual „curge“ tabla.

Chiar dacă durata medie de viaţă a unei autospeciale este de 5 ani, autospecialele din dotatea Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (I.J.S.U.) „Barbu Ştirbei“ Călăraşisunt la vârsta majoratului. Cu toate acestea, timpul de răspuns la intervenţii al pompierilor este foarte bun.

Dotări actuale

La nivelul judeţului,  I.J.S.U. are 26 de autospeciale.  În oraş există o autospecială de intervenţie şi salvare de la înălţime, trei autospeciale cu pompă cu apă, o autospecială de stins incendiile cu pulbere din 1980 şi trei de stingere cu apă şi spumă. Ultima maşină care a venit la Călăraşi a fost acum 6 ani. Este Renault Midlum pentru descarcerare. Majoritatea sunt însă din anii '80.

„Anul trecut nu s-au achiziţionat autospeciale noi, deşi echipamentul actual este mult învechit. Sperăm să putem achiziţiona în 2011 cele opt autospeciale, prin programul operaţional regional - axa 3“, declară colonel Daniel Gheorghe Popa, inspector şef  I.J.S.U. Călăraşi. Majoritatea autospecialelor au în jur de 30 de ani, ele fiind fabricate în anii: 1979, 1980, 1991, din 1995. 

„Am avut grijă ca acesta să fie bine întreţinute. Vechi cum sunt le-am reparat, le-am peticit pentru a ne putea face treaba cu ele. Subunităţile noastre sunt dispuse în aşa fel încât să cuprindă în arealul lor o anumită suprafaţă, aproximativ 20-25 de kilometri maxim, astfel ca timpul de răspuns la intervenţie să fie unul bun“, declară plutonier major Ovidiu Tătăranu, purtător de cuvânt al ISU Călăraşi. 

Peste 300 de incendii în 2010

În 2010, au avut loc 306 incendii şi arderi necontrolate. Intervenţiile la cele 90 de arderi necontrolate s-au desfăşurat astfel: 17 la groapă de gunoi, 23 la mirişte şi 50 la vegetaţie uscată. Timpul mediu de răspuns la acest tip de intervenţii la nivelul Inspectoratului în anul 2010, este de 14,8 minute, faţă de 14,2 minute media anului 2009.

Citiţi mai multe despre acest subiect în ediţia de azi a cotidianului Advărul de Seară Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite