Călăraşi: Partidele de vânătoare, atracţie pentru străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italienii, nemţii, austriecii şi spaniolii trag cu puşca în pădurile din Călăraşi. Taxa de împuşcare începe de la 0,2 euro pentru o prepeliţă şi ajunge la 5.000 de euro pentru un cerb carpatin.

Călăraşiul are o poziţie strategică în ceea ce priveşte tranzitarea zonei de către speciile de ciocârlie şi prepeliţă. Un alt avantaj deosebit îl reprezintă vecinătatea cu Bucureştiul care dă posibilitatea străinilor să ajungă rapid de la aeroport, pe Autostrada Soarelui, în inima Bărăganului. „Peste puţin timp se deschide sezonul la ciocârlie, iar cetăţenii italieni sunt interesaţi de acestă specie şi, încântaţi, în acelaşi timp, de peisajele mirifice de la noi“, a declarat ing. Niculae Anton, responsabil Compartiment Vânătoare, Pază şi Protecţia Pădurilor.

Autorizaţia, literă de lege

Orice persoană care doreşte să petreacă o parte din timpul liber în inima pădurii şi cu o puşcă pe umăr trebuie să ştie că are nevoie de aprobare de la Direcţia Silvică. „Pentru autorizaţia de vânătoare se achită o taxă de 50 de euro, de exemplu, pentru cei care doresc să vâneze prepeliţe şi 150 de euro pentru cei care împuşcă mistreţi.

În autorizaţie se specifică foarte clar perioada, speciile şi numărul de exemplare care urmează a fi vânate. Este foarte important ca prin actiunea de vânătoare desfăşurată să nu se recolteze alte specii de vânat şi să nu se depăşească numărul de piese autorizate. Responsabilitatea respectării prevederilor legale revine organizatorului, persoana de specialitate care însoţeste în teren grupurile de vânători“,  a precizat ing. Anton.

Trofeul, piesa de bază

Acesta însă nu este singurul preţ care trebuie plătit. Ca să fie în regulă cu toate actele, amatorii de vânătoare sunt obligaţi să achite şi taxa de împuşcare care variază în funcţie de valoarea trofeului recoltat. Un cerb carpatin poate ajunge şi la 5.000 de euro, bani în care sunt incluse preluarea şi preparea piesei. Un număr însemnat de vânători vin pe fondurile Directiei Silvice pentru trofee. Este vorba despre craniul cu coarne sau colţii animalului împuşcat pe care persoana respectivă şi-l doreşte ca amintire. Prepararea trofeelor şi pregătirea lor pentru transport se realizează de către personalul silvic.

Niciun cerb în bătaia puştii

În acest an, pe cele opt fonduri de vânâtoarea aparţinând Direcţiei Silvice nu a fost împuşcat niciun cerb carpatin. E mai dificil cu vânarea exemplarelor de cerb carpatin întrucât este şi o specie mai pretenţioasă în ceea ce priveşte liniştea şi prezenţa omului. Observaţiile la cerb carpatin se fac dimineaţa, foarte devreme şi seara târziu, prezenţa masculilor în zonă, în această perioadă, făcându-se simţită şi prin boncănitul specific.Observaţiile depind foarte mult şi de zona în care se execută.

Citiţi mai multe despre acest subiect în ediţia de azi a cotidianului Adevărul de Seară Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite