Călăraşi: Nelu Başfalion finanţează culturismul de „aur“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nelu Başfalion practică culturismul din tinereţe
Nelu Başfalion practică culturismul din tinereţe

Fondator al Clubului Sportiv Fortus la care activează peste 30 de campioni, Başfalion a reuşit prin susţinere financiară să facă numele oraşului cunoscut la competiţii naţionale şi internaţionale de fitness şi bodybuilding. Mulţi sportivii pe care îi ajută sunt medaliaţi cu aur.

Acesta îi sponsorizează pe tinerii care fac parte din Clubul Sportiv, în special cu suplimente nutritive, pentru a putea ajunge la performanţă, cheltuind lunar pentru fiecare din ei 200 de lei. 

Cea mai bună sportivă a clubului este Emilia Pantea. În 2008 a devenit campioană balcanică, în 2009 a luat Medalia de Bronz, iar în 2010 a fost finalistă. Din 2007 aceasta este campioană naţională la BodyFitness.

Tinerii sportivi Aurel Ţeperig, Lucian Nicolae şi Ştefan Voicheci au devenit vicecampioni naţionali şi au obţinut medalii de rrgint la Campionatul Naţional de Culturism la Juniori.

30 de ani de pasiune

Nelu Başfalion spune că pasiunea pentru acest sport  o are încă de la vârsta de 14 ani. Totul a început atunci când a citit într-o carte de culturism că poate slăbi şi dezvolta armonios datorită sportului care transformă grăsimile în muschi. „Am văzut în acea carte câteva exerciţii şi am decis că e cazul să mai slăbesc, aşa că  l-am rugat pe tatăl meu să îmi confecţioneze două gantere“, rememorează acesta. 

„Am făcut de toate“

Pentru că nu era mulţumit de ceea ce făcea, la sugestia unui prieten a decis să se îmbarce pe un cargo de marfă. Deşi a stat cinci ani pe mare, nu a renunţat să practice acest sport pe care îl adoră de peste 30 de ani.

„Indiferent unde m-am aflat, întotdeauna am purtat în bagaje o pereche de gantere şi o halteră. Şi în prezent lucrez cu greutăţi de două ori pe săptămână câte 60 de minute. Nici măcar pe vas, unde mă ocupam de deservirea personalului şi de gătit, nu am renunţat la sport“, a spus Nelu Başfalion.

Pentru că vroia să-şi deschidă un magazin cu piese auto a muncit în Italia un an şi jumătate. „ M-am întors în ţară cu o brumă de bani şi am reuşit să-mi văd visul cu ochii, la începutul anilor 90, deschiderea unui magazin de piese auto. Nu mi-e ruşine să spun că am făcut de toate pentru a câştiga bani. În 2002 am pus pe roate sala de fitness“, a povestit Nelu Başfalion.    

Memorialul Popa Anatol

Din 2003, bărbatul a început să se implice şi în organizarea memorialului Popa Anatol la care participă cei mai buni sportivi. 50 de culturişti, junior şi seniori, din toată ţara, vin în fiecare an, în septembrie, la Călăraşi, pentru a participa la această competiţie. „Concursul este în memoria lui Anatol Popa, promotorul culturismului călărăşean.

Acesta a organizat pentru prima dată în oraşul nostru o demonstraţie de culturism în anul 1992. Anatol Popa a murit în anul 2001 şi m-am decis să organizez acest memorial în cinstea lui“, spune Nelu Başfalion, preşedintele clubului Fortus.  Din Călăraşi participă anual cinci sau  şase culturişti la acest eveniment.

Citiţi mai multe despre Nelu Başfalion în ediţia de azi a cotidianului Adevărul de Seară Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite