Slujbă de Înviere în inima câmpului. Sute de credincioşi au luat Lumina Sfântă de la mănăstirea Libertatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de crendincioşi au asistat la slujba de Înviere de la mănăstirea Libertatea, situată în inima câmpului, la peste 5 kilometri de satul Coslogeni. Ortodocşii s-au bucurat în linişte de momentul Învierii Domnului, mai ales că vremea bună a permis desfăşurarea sluijbei la miezul nopţii, în faţa bisericii, aşa cum o cere tradiţia.

Imediat, măicuţele aşezământului monahal le-au împărţit Paşte credincioşilor. Bucăţile mici de pâine sfinţită şi stropită cu vin roşu simbolizează trupul şi sângele Domnului şi se mănăncă în fiecare dimineaţă în cele trei zile ale Paşteului.

Adăpost pentru oi

Mănăstirea Libertatea este recunoscută drept perla Bărăganului, după ce mai bine de 20 de ani biserica a fost părăsită şi au păscut oile în ea. În prezent, aici trăiesc 16 măicuţe la ale căror slujbe vin să se închine credincioşi din aproape toate colţurile ţării. Biserica Mânăstirii Libertatea a fost, iniţial, biserică de mir, având hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Ridicată în satul Libertatea, între anii 1936-1942, prin străduinţa preotului Nicolae Brebeanu, împreună cu locuitorii aşezării, a fost sfinţită la 26 octombrie 1942, de către Preasfinţitul Cosma Petrovici, episcopul Dunării de Jos. Biserica a funcţionat până în anul 1976, când din ordinul reprezentanţilor regimului comunist, locuitorii satului au fost strămutaţi, iar biserica a fost lăsată în paragină, devenind adăpost pentru animale. În acest stadiu a găsit-o episcopul Damaschin Coravu, care la 1 iulie 2000, a dat binecuvântarea pentru înfiinţarea  unei mânăstiri de maici, cu hramul Sfânta Treime. „ De la un adăpost pentru oi, cu voia bunului Dumnezeu, s-a reuşit construirea mânăstirii“, a spus Prea Cuvioasa maica stareţă, Daria Clinicu.

Lucrările de construire

În anul 2001, în luna aprilie s-a început reparaţia bisericii şi a fost terminată în anul 2003. Atunci a fost sfinţită biserica, iar în anul 2004 a fost sfinţit corpul de chilii.„Toate acestea nu ar fi fost posibile fără sprijinul omului de afaceri Marian Petre Miluţ. Cu mila lui Dumnezeu, oamenii cu suflet mare ne-au ajutat foarte mult, iar mânăstirea arată acum ca o adevărată cetate, fiind împrejmuită cu un gard din beton de 4 metri înălţime“, a adăugat maica Daria.

Mănăstire de maici

Maica Stareţă a ajuns la Mânăstirea Libertatea  pe 1 septembrie 2000, la doar câteva luni după ce s-a primit binecuvântarea pentru înfiinţarea lăcaşului de cult pentru maici. „ La mânăstirea Libertatea se trăieşte o viaţă de obşte şi cu program de rugăciune ca în toate mânăstirile. Pentru noi, dar şi pentru semenii noştri ajutorul primit de la Dumnezeu este esenţial. Ne rugăm pentru toţi cei care ne calcă pragul“, a mai adăugat maica stareţă. Înainte să ajungă la mânăstirea Libertatea, maica Daria l-a slujit pe Dumnezeu la mănăstirea Miclăuşeni din Iaşi,  ctitorită de Dimitrie Sturza. „ Am fost formată duhovniceşte de părintele  Ilie Cleopa. Când am hotărât că menirea mea este să devin maică şi să îl slujesc pe Dumnezeu, am simţit o căldură sufletească şi o lumină care mă îndrepta spre calea duhovnicească. Nu se poate descrie în cuvinte dragostea pentru lucrurile sfinte“,  a mai explicat maica stareţă. Sub îndrumarea acesteai, la Libertatea există o comunitate format din 16 maici la ale căror slujbe vin şi asistă pelerini din aproape toate judeţele ţării.

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite