Călăraşi: Legumele şi fructele, un lux pentru gospodine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Explozia de preţuri lasă cămările goale, dar şi pe comercianţi fără profit. În piaţa Big, lumea nu se mai înghesuie ca în alţi ani ca să îşi facă provizii pentru iarnă. Producătorii de fructe şi legume au mărit preţurile, preferând să rămână cu marfa care se depreciază, decât să vândă mai ieftin.

Criza se resimte cel mai bine în rândul oamenilor cărora le-au scăzut salariile, dar şi pensionarilor care au venituri mici şi nu mai pot să se pregătească pentru iarnă, aşa cum se întâmpla în anii trecuţi. În piaţa Big de la Orizont, în hala amenajată special pentru vânzătorii de legume şi fructe, deşi tarabele sunt pline cu de toate, călărăşenii nu se înghesuie să cumpere mai nimic din cauza preţurilor piperate şi a lipsei de bani.


Deşi suntem în plin sezon al pregătirilor pentru iarnă: suc de roşii, castraveţi muraţi, compoturi, gemuri, zacuscă şi tocană de legume, gospodinele nu îndrăznesc să achiziţioneze mai nimic. Preferând să merg la magazin şi să cumpăr zacuscă şi dulceaţă de-a gata. Şi-aşa banii sunt puţini, iar 3,5 lei un kilogram de roşii, cui credeţi că-i mai dă mâna sa puna conserve?”, ne-a declarat Elena Voicu, pensionară.

Marfă stricată

Multe roade din acest an se strică pe tarabe. Oamenii intră în hală se uită şi se miră de scumpirile care s-au făcut în ultima perioadă. Bătrânii îşi numără ban cu ban şi realizează că nu îşi permit să cumpere nici măcar pentru hrana zilnică, darămite pentru proviziile pentru iarnă. Toţi pleacă dezamăgiţi şi cu sacoşile goale. Roşiile au ajuns să se vândă cu 3 ,5 lei-4 lei un kilogram, castraveţii sunt la 2 lei kilogramul, vinetele-1,5 lei, piersicile se dau cu 6 lei, prunele cu 3 lei, iar strugurii sunt 4 lei.

Ardeiul kapia, tocmai bun pentru zacuscă e vândut cu 4 lei kilogramul. „Mi se par exagerat de scumpe, nu îmi pot permite să cumpăr ce vreau. Sunt singură, pensionară şi am un venit de 600 de lei pe lună. Abia plătesc întreţinerea, mai cumpăr şi medicamente, nu mai am ce să pun şi în borcane”, mărturiseşte revoltată Elena Voicu.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite