Călăraşi: Ioan Onofrei, generalul prizonier în lagărul rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 21 de ani a căzut prizonier, după Revoluţie a devenit preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război Călăraşi, iar la 90 ani a fost înaintat la gradul de general de brigadă.

La aproape nouă decenii de viaţă, inginerul Ioan Onofrei este un om împlinit. Anul acesta, de Ziua Eroilor, a fost avansat de la gradul de colonel la cel de general de brigadă.O viaţă întreagă a muncit şi a respectat valorile morale, semenii şi familia.

Dat dispărut

La numai 21 de ani, după ce a obţinut bacalaureatul, s-a înrolat în Armată. Atunci a fost trimis pe front, în plin război, unde după 20 de zile a fost dat dispărut. În scurt timp, tânarul sublocotenent de la acea vreme a fost luat prizoner într-un lagăr de pe frontul din Rusia.  Din anii ’90, de când au fost înfiinţate filialele  Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război (ANVR), generalul Onofrei se află în slujba veteranilor, a văduvelor de război şi a văduvelor de veterani  din judeţul Călăraşi. „Când am preluat ANVR Călăraşi erau vreo 15.000 de veterani. Din păcate, acum au rămas numai vreo 3.200. Lunar, pleacă dintre noi, la cele veşnice, în medie, între 40 şi 65 de membri“, spune generalul de brigadă Ioan Onofrei.

Şase decenii de căsnicie

„În viaţa mea am trăit vremuri furtunoase şi foarte frumoase, atât  în viaţa socială, dar mai ales în cea de familie. Eu şi soţia mea ne-am cunoscut şi ne-am căsătorit  în urmă cu şase decenii, niciodată în familia noastră nu au existat momente în care eu şi ea să jignim sau măcar  să ridicăm tonul unul la celălalt. Chiar şi după atâţia ani, ne iubim la fel, ca atunci când ne-am cunoscut“, spune el.

Solist vocal în război

Despre vremurile de altădată, în special, despre cele din perioada prizonieratului la ruşi, generalul de brigadă Ioan Onofrei îşi aminteşte: „Când am fost în lagăr la sovietici, spre deosebire de ceilalţi prizoneri, eu am avut un mare noroc că  aveam voce şi eram solist. În timp ce lucram la bucătărie şi cântam am fost surprins de comandantul unităţii militare în care eram ţinuţi prizoneri. Era de origine română şi m-a pus să îi interpretez piesa  «La Crimeea, peste mare!»“, îşi aminteşte generalul. 

Brigadă artistică

Aşa a avut posibilitatea să întemeieze o brigadă artistică formată dintr-un ţigan care cânta la ţambal şi pe care îl chema Maceag Dumitru şi un violonist ungur pe nume Balag Ernest. Acesta era un interpret de primă clasă, în mâna căruia vioara „plângea“. Datorită trupei a avut norocul de a ieşi din lagărul în care erau ţinuţi prizoneri, şi-a amintit cu nostalgie generalul Ioan Onofrei.


Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite