Călăraşi: Ianula Zardova, îndrăgostită de dansul armânesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionată de dansuri încă din copilărie, adolescenta trăieşte cu şi prin muzica armânească.  A fost crescută cu aceste tradiţii şi spune că nu ar renunţa la dans pentru nimic în lume. „De mică ştiu să dansez, am învăţat de la bunicul meu. Pentru mine este o plăcere să dansez şi în acelaşi timp o pasiune“, a spus Ianula.

Face performanţă în dans de şapte ani, fiind sprijinită în acest demers de părinţii săi care au încurajat-o să nu-şi uite „rădăcinile“. Deşi la începutul fiecărei competiţii avea emoţii, cu timpul acestea au devenit constructive, iar Ianula a căpătat curaj în propriile forţe. A început să fie remarcată, alături de colegii săi, la toate spectacolele pe care le-au susţinut.

Din acest motiv, invitaţiile au început să curgă, fiind tot mai solicitaţi. Săptămâna trecută, Ansamblul Vrearea Armănească a fost invitat la un post naţional de televiziune. „A fost foarte frumos. A fost prima dată când am fost invitaţi la televiziune. Ne-am bucurat că spectacolul pe care l-am prezentat a încântat audienţa“, povesteşte, mândră, adolescenta.

Pe 20 mai 2011, trupa de dans va fi prezentă la Bucureşti la un spectacol organizat pentru a celebra ziua armânilor. În luna august, cei 17 copii din trupa de dans vor merge la Silistra-Bulgaria la un concurs transfrontalier de dansuri şi tradiţii. „Îmi place tot ceea ce fac şi cred că nu voi renunţa niciodată la dans, indiferent de cariera pe care o voi urma“, a precizat Ianula Zardova.

Cursuri intensive

Pentru a putea învăţa foarte bine dansul tradiţional armânesc, Ianula se pregăteşte o dată pe săptămână, câte două sau trei ore. În apropierea spectacolelor, acesta face repetiţii aproape zilnic. Acesta a dansat în majoritatea oraşelor din ţară, dar şi din străinătate. A participat la Festivalul Pro Etnica din Timişoara, la Festivalul Hora Mare, desfăşurat la Călăraşi, la Zilele Călăraşiului, Sărbătoarea Câmpenească, Festivalul Păstorului de la Tulcea şi Festivalul Liceelor.

De Ziua Naţională a Aromânilor, ansamblul din care face parte a participat la un festival din Grecia. „Vrearea Armânească“ are 17 membri, 7 băieţi şi 10 fete. „Cel mai mult aş vrea să mulţumesc profesoarei noastre, Carmen Duţu. Se implică foarte mult în acţiunile noastre şi, cel mai important, face totul din plăcere“, a mai spus tânăra.

„Peste tot am fost primiţi cu bucurie şi mult drag. Este foarte plăcut când lumea ne  apreciază şi-şi arată recunoştinţa pentru munca pe care o depunem. Aplauzele de la sfârşitul fiecărui spectacol sunt dovada că ne-am descurcat remarcabil pe scenă“, a mai precizat fata.

Citiţi mai multe despre acest subiect în ediţia de azi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Călăraşi.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite