Controale în tot judeţul. Arderile de mirişti se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 50.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evitaţi astfel de situaţii!
Evitaţi astfel de situaţii!

Echipe mixte de control, alcătuite din  reprezentanţi ai I.S.U., Gărzii de Mediu şi A.P.I.A., efectuează controale privind respectarea prevederilor legale instituite pentru arderile de mirişti, stufăriş şi vegetaţie uscată. Autorităţile spun că abaterile constatate în teren vor fi aspru sancţionate.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi îi avertizează pe deţinătorii de terenuri agricole că arderea vegetaţiei uscate, a stufărişului şi a miriştilor se poate efectua respectând măsurile de apărare împotriva incendiilor şi prin  respectarea legislaţiei privind obţinerea  permisului de lucru cu foc deschis.
  
 Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

- condiţii meteorologice fără vânt;- parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;- izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;- asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;- asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;- asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;
 
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

-condiţii meteorologice fără vânt;- colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată.
  Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de aparare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

Sancţiuni aspre

Se interzice arderea resturilor vegetale uscate, a miriştilor şi a paielor aflate pe câmp, cu excepţia situaţiilor deosebite când se vor lua măsuri de siguranţă necesară. Art. 85 din O.M.A.A. nr. 121/2000. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, de către proprietarii şi deţinătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Art. 96, pct. 9 din O.U.G. Nr. 195/2005.


Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite