Furturile de pe autostradă, marea problemă a Poliţiei Călăraşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul şef al Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Călăraşi, comisarul-şef Nicolae Mărgineanu, vorbeşte despre lista de priorităţi pentru combaterea infracţionalităţii.

Comisarul-şef Nicolae Mărgineanu se află de mai bine de 20 de ani în slujba legii, iar funcţia de inspector-şef, câştigată prin concursul susţinut pe 21 mai, înseamnă cea mai mare provocare din cariera sa. Deocamdată, la comanda inspectoratului se află comisarul-şef Marian Dumitrache, desemnat să asigure interimatul, după ce la începutul anului, comisarul Alexandru Şohan s-a pensionat pe caz de boală.

Intră în pâine la 1 iunie

Nicolae Mărgineanu va prelua comanda Inspectoratului de Poliţie a Judeţului (IPJ) Călăraşi la 1 iunie, când ministrul Vasile Blaga va semna ordinul de numire. Ştie însă că la capitolul ordine şi siguranţă publică, judeţul Călăraşi are deficienţe şi tocmai din acest motiv va cere subordonaţilor o analiză exactă a situaţiei operative.

„Trebuie să identificăm imediat zonele cu cel mai ridicat risc infracţional. Ştiu că sunt probleme în localităţile Dragalina şi Săruleşti, unde furturile de pe autostradă şi de pe calea ferată ridică cele mai multe probleme. Nici zona de vest a judeţului - Plătăreşti şi Frunzăreşti - nu stă mai bine. Pentru toate acestea trebuie să luăm măsuri urgente ca situaţia să nu scape de sub control“, a declarat comisarul Nicolae Mărgineanu.

Zonele „negre“, cap de afiş

Primul lucru pe care-l va face va fi întărirea pazei în zonele „negre“. În prezent, IPJ Călăraşi se confruntă cu un deficit de personal de 22% şi va coopera cu Jandarmeria, Poliţia Comunitară şi societăţile de pază pentru întărirea structurilor din subordine care acţionează în teren. Şi la graniţa judeţului cu Ilfov, la Belciugatele şi Frumuşani, unde s-au creat adevărate zone turistice, lucrurile stau la fel de prost.

„În cartierele de vile, unde s-au construit complexe de agrement, reclamaţiile curg în fiecare zi. Avem acte de vandalizare, furt şi distrugere cărora trebuie să le punem capăt“, a precizat şeful IPJ.

Frica păzeşte bostana

Ca să poată avea sprijinul întregii comunităţi locale în acest război cu infractorii, comisarul Mărgineanu s-a gândit la o strategie interesantă. „Vom avea în inspectorat un compartiment care va face propuneri legislative. La nivelul Primăriei şi al Consiliului Judeţean, acestea vor fi aprobate, iar cetăţenii vor fi obligaţi să respecte astfel de hotărâri“, precizează inspectorul-şef.

El dă şi exemplu despre măsurile pe care le-a gândit pentru limitarea furturilor. „Îi vom obliga pe patronii de magazine de la periferia oraşului sau din zonele unde se comit cele mai multe fapte să-şi asigure, cu gratii, locaţiile unde îşi desfăşoară activitatea. În acest mod, s-ar putea reduce drastic infracţiunile“, este părerea comisarului-şef Nicolae Mărgineanu.

În primul trimestu al acestui an, Poliţia Călăraşi a fost sesizată despre comiterea a 2.650 de infracţiuni, cu 17 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului anterior. În acelaşi timp, poliţiştii au constatat 1.725 de infracţiuni săvârşite, ceea ce a clasat Poliţia Călăraşi pe locul 6 la nivel naţional în privinţa eficienţei.

Cinci ani şef la Frontieră

Călărăşean get-beget, Nicolae Mărgineanu s-a aflat la conducerea Poliţiei de Frontieră Călăraşi timp de 5 ani, începând cu 5 iulie 2005. Postul rămas vacant urmează să fie scos la concurs de către Ministerul Administraţiei şi Internelor. Născut la 9 iulie 1957 la Călăraşi, Mărgineanu este absolvent al Facultăţii de Drept, Universitatea Bucureşti şi al Facultăţii de Înalte Studii Militare.




Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite