FOTO Geniul din Olteniţa la chimie a uimit şi America. George Silvian Baltac, medalie de bronz la Washington

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Silvian Baltac(primul din dreapta), alături de colegii din lotul olimpic al României
George Silvian Baltac(primul din dreapta), alături de colegii din lotul olimpic al României

Geniul din Olteniţa la chimie, George Silvian Baltac, a reuşit să uimească din nou. Absolvent al clasei a –XII-a la liceul Neagoe Basarab din micul oraş de pe malul Dunării, adolescentul este cel mai strălucit produs al şcolii. În urmă cu două zile s-a întors de la Washington cu încă o medalie de bronz. Performanţa este una notabilă şi a fost realizată alături de componenţii lotului olimpic al României.

 Aceştia au cucerit o medalie de aur, două medalii de argint şi o medalie de bronz la a 44-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie, desfăşurată în perioada 21 - 29 iulie 2012, la Washington (Statele Unite ale Americii). Palmaresul este superior celui de anul trecut, compus din trei medalii de argint şi o medalie de bronz. Câştigător al unei medalii de argint la ediţia precedentă, Vlad Băcăuanu, absolvent al clasei a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, şi-a depăşit performanţa anterioară şi a obţinut medalia de aur. Medaliile de argint au revenit Mariei Andreea Filip (clasa a X-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) şi lui Alexandru Paraschiv (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „Sfântul Sava" din Bucureşti), în timp ce medalia de bronz a ajuns la George Silvian Baltac (clasa a XII-a/Liceul Teoretic „Neagoe Basarab" din Călăraşi).  La ediţia din acest an au participat 282 de concurenţi din 78 de ţări.

Tânărul eminent la chimie

Un tânăr eminent

Adolescentul este un elev eminent la chimie. Are în palmares rezultate excepţionale.  La Olimpiada Internaţională de Chimie, desfăşurată în perioada 9-18 iulie 2011 la Ankara, liceanul a obţinut medalie de bronz, depăşindu-i pe cei 300 de participanţi din 72 de ţări.  Şi nu este la primul succes. În 2010, în Siberia a câştigat două medalii de argint. Tânărul spune cu modestie că nu-i aşa de greu să iei o medalie, însă recunoaşte că lucrează şi câte 5-6 ore pe zi, înainte de concursuri: “Studiez chimia din pasiune, lucrez în fiecare zi şi în alte domenii, dar totul începe şi se termină cu chimie”. 

Lecţii în avans


Cristian Lichiardopol, profesor de matematică şi directorul liceului unde a învaţat Silvian, i-a fost de mare ajutor, predându-i în avans cunoştinţele de care avea mare nevoie pentru pregătirile de la olimpiade. „La şcoală se abordează doar programa, nicidecum subiecte de performaţă şi doar studiul individual a făcut ca eu să am astfel de rezultate. M-au ajutat foarte mult şi taberele de chimie la care am participat şi profesorii universitari de la lotul olimpic”, spune tânărul. Silvian Baltac este singurul elev din judeţul Călăraşi cu performanţe internaţionale la chimie. Ştie exact valoarea sa şi din acest motiv spune că va continua să se specializeze pentru a putea urma o carieră în domeniul cercetării. În niciun caz nu va studia în România pentru că în sistemul nostru de învătământ se fac foarte puţine lucruri. A susţinut examen la faimoasa universitatea Cambridge und ear dori să-şi desăvârşească studiile.

Adolescentul din Olteniţa(al doilea din dreapta), la Ankara

„Un copil normal, echilibrat“

Şi Mariana Biteş, director ajunct şi profesor de limba română la liceul „Neagoe Basarab“ are numai cuvinte de laudă pentru Silvian. „Despre rezultatele lui vorbesc diplomele şi medalii pe care le-a obţinut. Pot să vă spun că este un copil normal, echilibrat, sociabil şi foarte serios în pregătire. Ne mândrim cu faptul că numele şcolii noastre a fost făcut cunoscut în toată lumea. Nu am mai avut un astfel de elev, la chimie s-a făcut performanţă doar până la nivel naţional“, a spus Mariana Biteş.
 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite