Călăraşi: Făbricuţa de pâine de la Colegiul„Ştefan Bănulescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O şcoală de panificaţie, dar şi două laboratoare de protecţia mediului şi industrie alimentară, toate cu bani de la UE, au fost realizate de Colegiul „Ştefan Bănulescu”, în anul 2008-2009. În scurt timp, elevii vor învăţa să facă pâine. Recepţia lucrărilor a avut loc zile trecute.

Din cei 500.000 de euro primiţi de la comunitatea europeană, Colegiul, prin intermediul unei firme din Călăraşi, a reabilitat clădirea unui fost stabiliment pentru deţinuţii care efectuau munci agricole în regim semiliber, din zona Obor. În clădirea donată de Primăria Călăraşi, Colegiul a amenajat un laborator de industrie alimentară, unde elevii pot face toate tipurile de analize si experimente, asemenea studenţiilor din centrele universitare de peste hotare.

Tot, aici a fost creată o sală de studii, o cancelarie, dar şi un atelier şcoală de panificaţie. De fapt, fostul grajd al aşa-zisului penitenciar a fost transformat într-o brutărie, o minifabrică utilată ultramodern, în care elevii de la profilul industrie alimentară vor învăţa să plămădească şi să coacă pâinea care, în final, va ajunge pe masa călărăşenilor. „Practic, din 15 septembrie 2010, elevii şi profesorii vor desfăşura orele de curs în Atelierul -Şcoală amenajat în zona Obor,”a declarat Petruţa Samaru, director la Colegiului Tehnic „Ştefan Bănulescu”.

Dotări de ultimă generaţie


Colegiul Tehnic „Ştefan Bănulescu”Călăraşi a accesat şi a obţinut o finanţare de 500.000 euro prin proiectul Phare 2004-2006 „Coeziune economică  şi socială, subcomponenta: îmbunătăţirea învăţământului profesional şi tehnic.” Prin investiţia făcută cu banii de la Uniunea Europeană conducerea Colegiului Tehnic „Ştefan Bănulescu”Călăraşi a reuşit să construiască şi să doteze după cele mai înalte standarde obiectivele existente, dar şi pe cele nou înfiinţate.

Pe lângă atelierul de patiserie care funcţionează în incinta Colegiului de peste 6 ani, a fost reabilitată şi echipată. Din aceeaşi sumă, s-a reuşit o dotare logistică de invidiat: 34 de calculatoare, 4 imprimante, 4 xeroxuri, videoproiector, flip-chart, DVD, video, camere de filmat, televizor color.

Parteneriate fără frontieră


În ultimii ani, Colegiul s-a implicat în multe proiecte şi parteneriate, unele cu  participare internaţională, dintre care amintim doar trei: „Şantier anvironamental în Franţa şi România şi un schimb intercultural cu Centre Social-Maison Pour Tous, oraşul Rivery, Franţa. Un şantier în care tinerii români şi francezi se relaxează şi învaţă să participe la întreţinerea şi protejarea siturilor naturale.

Un al doilea parteneriat a fost încheiat cu Asociaţia „O lume pentru toţi”din Silistra, Bulgaria, susţinut prin două proiecte Phare, „Srebrăna, vis european” şi „Să păstrăm natura, ea este a noastră!”. Un alt treilea a fost realizat, alături Fundaţia Terra Mileniul III şi a urmărit derularea proiectului internaţional „Tineri motivaţi pentru viitor”. La acesta au participat şi alte ong-uri din Macedonia, Bulgaria, Olanda şi România.    

 


Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite