Călăraşi: Dunărea a depăşit cu 63 de centimetri cota de inundaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Deşi viitura pe Dunăre încă n-a atins punctul critic, la Călăraşi cotele fluviului cresc şi scad într-un ritm ameţitor. Deocamdată,cea mai afectată zonă e Unirea-Jegălia-Gâldău, unde se înregistrează infiltraţii în digul de protecţie.

Cea mai afectată zonă de creşterile debitului Dunării este incinta Unirea-Jegălia-Gâldău. Autorităţile spun că nici aici pericolul nu este foarte mare, doarece apele Borcei mai au o marjă de 70-80 de centimetri până se vor revărsa. Pentru autostrada Soarelui riscul de a fi luată de ape exista doar dacă se făcea o breşă controlată în digul Cernavodă-Feteşti. Atunci ar fi fost inundată şi calea ferată Bucureşti-Constanţa. Până în acest moment, digul aflat pe o lungime de 80 de kilometri nu dă semne că ar ceda.

Subprefectul judeţului Călăraşi, Emil Muşat, a atenţionat azi, membrii Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, asupra faptului că Dunărea creşte, zilnic, cu cel puţin 3 centimetri peste previziunile făcute de specialiştii de la Apele Române.

Estimări

În următoarele 6 zile, prognoza pe Dunăre înregistrează creşteri, dar şi scăderi. „ Deocamdată, avem o situaţie nespecifică lunii iulie. Nu ne-am mai întâlnit cu astfel de evenimente, este ceva ciudat. Pentru următoarele şase zile, prognozele sunt în creştere, dar şi în scădere“, a declarat Ion Rotaru, director adjunct Apele Române- Filiala Călăraşi.

Astăzi, la Călăraşi, Dunărea are o cotă de 683 de centimetri, cu 63 mai mult peste limita de inundaţii, iar debitul a ajuns la 14.430 de metri cubi pe secundă. Spre sfârşitul săptămânii, atunci când se anunţă vârful critic al viituri, la Călăraşi se va reveni exact la cotele care se înregistrează astăzi. Creşterile uşoare vor aduce o cotă de 690 de centimetri, cu 7 mai mult peste cota de inundaţie, cu un debit de 14.592 metri cubi pe secundă.


Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite