Călăraşi: Dosarul de handicap toacă nervii bolnavilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zilnic, zeci de persoane stau pe holurile DGSASPC
Zilnic, zeci de persoane stau pe holurile DGSASPC

25 de persoane stau zilnic pe holurile DGASPC aşteptând să le vină rândul la depunerea de acte. Aproximativ 10.000 de persoane se află în acest moment în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), iar 800 dintre acestea sunt copii, toţi beneficiind de indemnizaţii şi buget complementar lunar.

La serviciul de evaluare a persoanelor adulte cu handicap se prezintă zilnic peste 25 de persoane. „ Suntem foarte solicitaţi, în fiecare zi vin multe persoane, unele pentru reevaluarea situaţiei medico-psiho-socială, iar altele pentru încadrarea în grad de handicap“ ne-a spus Lavinia Grosu, director adjunct al DGASPC. Filica Nicolae, din comuna Jegălia, încadrată la gradul doi de handicap mintal, primeşte indemnizaţie de peste 17 ani. Nu poate munci, iar cuantumul indemnizaţiei este de 234 de lei.

Femeia spune că se descurcă foarte greu cu aceşti bani deoarece nici soţul său nu lucrează având şi el acelaşi grad de handicap. „Sunt pensionată de 17 ani şi am venit pentru a depune la dosar analizele medicale reactualizate. Primesc 234de lei în fiecare lună. Şi soţul meu suferă de aceeaşi boală ca şi mine. Ne este foarte greu, dar trebuie  să ne descurcăm“,  a spus femeia, în vârstă de 49 de ani, pensionară. 

Cu teancul de hârtii în sacoşă, femeia aaştepta pe hol pentru a-i veni rândul la unul dintre funcţionarii DGASPC. „Mereu e aglomerat aici, dar trebuie să stau, ce să fac? Vine multă lume bolnavă. Dacă nu aduc analizele pentru dosar mi se taie pensia“, spune Filica Nicolae. Şi ceilalţi bolnavi care stau încă de la 8 dimineaţa spun că aglomeraţia este la ordinea zilei. „ Aşa se-ntâmplă în fiecare zi. Toţi suntem bolnavi şi este dificil să stăm atâtea ore, dar asta este situaţia ? Nu venim aici, nu mai primim bani“, spun la unison două pensionare.

Nevăzătorii, pe primul loc

Cele mai multe persoane cu handicap aflate în evidenţa DGASPC sunt cei cu handicap vizual, apoi fizic, somatic şi mintal. Cei cu handicap grav primesc 202 lei indemnizaţie lunară şi 91 de lei buget complementar, persoanele cu handicap accentuat primesc 166 de lei şi 68 de lei, iar persoanele cu handicap mediu primesc doar 33,5 lei.

Citiţi mai multe în ediţia de azi a cotidianului Adevărul de Seară Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite