Călăraşi: Cosmin Ivan, şahistul care a devenit campion la 9 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început să joace şah de la vârsta de şase ani, iar din clasa a treia este campion judeţean. Încă de mic a fost atras de acest sport, iar pasiunea pentru şah i-a fost insuflată de tatăl şi bunicii săi.

A început să joace cu tatăl încă de la şase ani. Acesta a încercat să-i explice regulile jocului, iar Cosmin şi-a dorit tot timpul să câştige. Spiritul competitiv l-a făcut să înveţe şah. De asemenea, bunicul său, un om simplu, dar foarte inteligent, în perioadă în care a fost bolnav l-a învăţat şi alte secrete ale şahului şi a reuşit să-i stârnească mai mult interesul pentru acest sport. În clasa a doua l-a întâlnit cu profesorul de şah Tiberiu Grigorescu, candidat maestru la un club de şah. Cu acesta s-a înteles foarte bine şi a început să joace şah la un nivel mult mai avansat.

Cel mai mic jucător de şah


În clasa a III-a a participat la Concursul Naţional de Şah, fiind cel mai mic concurent, participanţii la competiţie erau de la clasele V-VIII, el fiind o excepţie. Din 2003 a început să se pregătească serios şi a participat în fiecare an la concursurile judeţene şi naţionale de şah. În clasa a V-a a participat la Olimpiada de şah pe tară, la Târgu Mureş, şi anual, participă la Memorialul Lazlo Noel la Tulcea unde s-a clasat întotdeauna pe locul întâi.

Cupe câştigate


Anul acesta a participat la Techirghiol la olimpiada de şah unde s-a clasat pe locul întâi la categoria de vârstă 18 ani, deşi el are numai 15 ani, iar la Galaţi a obţinut tot locul întâi la categoria de vârstă 16 ani. Anul acesta va mai participa la Tulcea la Memorialul Lazlo Noel, la Buzău între 29 -5 septembrie.


2 ore pe zi de pregătire 


Pentru că i-a bătut pe cei mai buni şahişti, tânărul se pregăteşte zilnic câte două ore cu programul Fritz Chess, care îl ajută foarte mult pentru a analiza partide şi pentru deschideri. „Joc pe calculator şah şi programul este foarte bun pentru analize de partide şi pentru deschideri. Mai merg şi joc partide de şah cu oamenii în Piaţa Big, la foişor sau la stadion. Îmi face plăcere să joc cu oamenii mai în vârstă, sunt foarte înţelepţi“, mărturiseşte, zâmbind, Cosmin.

Sportiv polivalent


Deşi mărturiseşte că nu-i place „să tocească“, tânărul are rezultate bune şi la învăţătură. „Recunosc că nu petrec foarte mult timp studiind, însă reţin destul de repede“, admite adolescentul. Cosmin iubeşte şi fotbalul, fiind jucător trei ani la Dunărea Călăraşi. „Din clasa a IV-a până într-a VII-a am jucat fotbal şi îmi place foarte mult, însă nu am mai putut să practic acest sport pentru că avem cursuri dimineaţa şi nu puteam să ajung la antrenamente“, mărturiseşte Cosmin Ivan.

A practicat şi karate doi ani, începând cu vârsta de şapte ani. De la opt ani până la zece ani şi de la doisprezece până la paisprezece ani a practicat baschet. În fiecare vară, a luat şi cursuri de înot. La 12 ani a urmat şi cursuri de dans latino, timp de un an. „Îmi place sportul şi consider că este o modalitate de a face mişcare şi a te menţine în formă. De la fiecare sport am avut câte ceva de învăţat“, povesteşte tânărul.

Citiţi mai multe despre Cosmin în ediţia de azi a cotidianului Adevărul de Seară Călăraşi


Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite