Călăraşi: Cărţi de muncă virtuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 ianuarie vechimea în muncă se înregistrează doar electronic.  Angajatorii însă se arătă încântaţi de noile modificări, mai ales că nu vor mai fi obligaţi să depună o serie de acte la ITM. În schimb, angajaţii se tem de acest nou sistem, spunând că s-ar putea pierde datele.

Directorul ITM Călăraşi, Vasile Gâdea, nu este mulţumit de această decizie.  „Vom propune ca vechimea în muncă să fie înregistrată pe un card pe care omul să îl poată folosi mult mai uşor. O hârtie în care să fie înscrisă vechimea se poate pierde foarte uşor, mai ales că trebuie păstrată până la pensie“, spune directorul ITM.

Maria Alexandru (45 de ani), secretară, are mai multă încredere în cartea de muncă pe care o putea lua de la ITM oricând pentru a vedea exact modificările înregistrate. „Mi se pare un lucru bun faptul că se fac înregistrările electronic, însă m-am obişnuit cu carnetul de muncă. Dacă am nevoie de o copie de pe cartea de muncă de unde o iau? Nu prea am încredere în acest sistem“, spune femeia.

De aceeaşi părere este şi Ion Savu (43 de ani), mecanic. „Cred că aceste modificări au şi părţi bune şi unele mai puţin avantajoase pentru mine, ca angajat. Nu voi fi sigur că am contractual de muncă în ordine. Nu ştiu. E abia la început“, spune bărbatul.  

Patronii, mulţumiţi


Costică Vintilă, administratorul agenţiei de turism „Vacanţa Stelelor“ este încântat de noile modificări şi e de părere că ar trebui luate aceleaşi măsuri şi în alte domenii prin care să se reducă cheltuielile la nivel naţional. „Este o treabă superinteligentă. Este o eficienţă a muncii extraordinară. Trebuia făcut de mult timp acest lucru. În plus, este o economie pe care o facem şi noi, nemaifiind nevoiţi să plătim taxa la ITM“, spune acesta.


Florian Iordache este manager IT şi crede că sistemul de înregistrare al cărţilor de muncă nu poate da greş nicicum. „Cred cu tărie în această metodă de înregistrare a datelor. Nu are cum să dea greş“, spune tânărul. Conform noilor reglementări, vechimea în muncă va fi înregistrată electronic, iar de la fiecare loc de muncă angajatul va primi o adeverinţă în care este înscrisă perioada în care a lucrat.

Cardul, cea mai bună variantă


„Vom propune ca vechime în muncă să fie înregistrată pe un card pe care omul să îl poată folosi mult mai uşor. O hârtie în care să fie înscrisă vechimea se poate pierde foarte uşor, mai ales că oamenii trebuie să o păstreze până la pensie“, spune directorul ITM. În plus, prin intermediul acestui card, angajatul ar putea verifica dacă angajatorul i-a plătit contribuţiile la asigurările sociale.

Reglementări


Până la jumătatea acestui an, ITM are obligaţia să încheie toate carnetele de muncă şi să le dea angajatorilor care, la rândul lor, le vor restitui angajaţilor. La Casa de Pensii au fost scanate toate carnetele de muncă. „Fiecare angajat îşi va păstra carnetul de muncă acasă, iar când vine vremea pensionării se va prezenta cu acesta la Casa de Pensii“, adaugă Gâdea.

A dispărut comisionul

Deoarece carnetele de muncă nu vor mai fi depuse la ITM, a dispărut şi comisionul pe care angajatorii erau obligaţi să-l plătească pentru statele de plată şi declaraţii. Acesta reprezenta 0,75% din fondul de salarii. Este o pierdere la bugetul de stat foarte mare, 200.000 de lei lunar doar de la Călăraşi. „Din cauza dispariţiei comisionului, bugetul de stat pierde anual  75 de milioane de euro pe an. Ni s-a impus acest lucru de la Uniunea Europeană pentru că aveam prea multe taxe“, explică directorul.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite