Călăraşi: Camelia Truică, epidemiologul care a învins holera

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionată de meseria pe care şi-a ales-o încă din copilărie, Camelia Truică este convinsă că n-ar fi făcut altceva în viaţă decât medicina.

Acum, la 22 de ani după absolvirea Facultăţii de Medicină din Bucureşti, nu-şi poate explica de ce a ales să fie doctor. „Este foarte ciudat pentru că în familie nu au existat medici, însă de mică eu am ştiu exact ce drum o să aleg în viaţă. Cred că am avut o chemare interioară către acestă meserie“, a spus Camelia Truică.

Membru al Comitetului Naţional de Vaccinologie şi al Comisiei de Epidemiologie a Ministerului Sănătăţii, Camelia Truică nu a încetat niciodată să înveţe, considerând că experienţa în acest domeniu se poate dobândi numai citind.

Muncă în echipă

„În domeniul vaccinologiei, noutăţile se succed uneori într-un ritm alert şi, dacă nu eşti informat, rişti să transmiţi date eronate“, a spus Camelia Truică. Din 1995 lucrează în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Călăraşi şi recunoaşte cu modestie că toate rezultatele pe care le-a obţinut aici se datorează numai muncii în echipă. „În epidemiologie nu poţi să faci nimic de unul singur. Din păcate, despre noi se vorbeşte doar atunci când apar situaţii neplăcute, cum a fost cazul gripei pandemice“, a spus Camelia Truică.

De asemenea, a ţinut să accentueze că activitatea pe care o desfăşoară alături de colegii săi nu este tocmai „floare la ureche“ şi dacă nu eşti bine pregătit şi nu ai experienţă, şansele de reuşită sunt minime. „Întotdeauna trebuie să fiu la curent cu rezultatele cercetărilor care privesc partea de vaccinologie pentru că tot timpul intervin modificări“, a mai spus Camelia Truică.

Medicul mai spune că în toată această reţea, un rol deosebit de important îl au medicii de familie, care intră primii în contact cu persoanele bolnave şi care transmite datele specialiştilor de la DSP.

Strategia de vaccinare

Din anul 2008 activează în Comitetul Naţional de Vaccinologie şi spune că a participat la numeroase dezbateri privind strategia de la nivelul întregii Românii privind vaccinarea populaţiei. Toţi medicii care fac parte din acest comitet trebuie să aibă o experienţă bogată în domeniul prevenirii bolilor transmisibile. „Nu există nicun manual în lume care să-ţi spună ce să faci în situaţia «X»“.

Totul depinde de cunoştinţele epidemiologice pe care le ai şi de factorii favorizanţi care au dus la instalarea respectivului focar de infecţie. În aceste condiţii, decizi singur ce este de făcut“, a precizat Camelia Truică.

Piatra de încercare

Una dintre experienţele neplăcute din activitatea sa este legată de inundaţiile din anul 2006, când din primăvară şi până în luna octombrie, medicii epidemiologi, împărţiţi pe echipe au stat zi de zi în cele şase tabere de sinistraţi din judeţul Călăraşi. „Am reuşit, cu sprijinul medicilor de familie să împiedicăm apariţia unor epidemii, deşi în astfel de situaţii este foarte greu de controlat virusul. Cu toate aceste greutăţi, deşi avem un personal redus ca număr, am putut să ne desfăşurăm şi activitatea curentă, dar să facem faţă şi provocărilor“, a mai spus Camelia Truică.

 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite