Călăraşi: Aurelia Drumea dă glas cântecului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurelia Drumea iubeşte muzica populară
Aurelia Drumea iubeşte muzica populară

Fascinată de muzica populară încă din copilărie, şi-a văzut visul cu ochii când a devenit dascăl pentru a-i învăţa pe tineri să iubească tradiţiile româneşti.

Aurelia Drumea se mândreşte cu o bogată activitate didactică şi artistică, activând timp de opt ani în cadrul Casei de Cultură Călăraşi ca solist vocal şi dansator la ansamblul folcloric„Bărăganul“. Cântă de la vârsta de 13 ani, iar dragostea pentru folclor i-a fost insuflată de mama sa, dar şi de bunica din comuna Domneşti, judeţul Argeş, acolo unde şi-a petrecut copilăria. „Cântecul popular şi costumele tradiţionale m-au atras ca un magnet. Cred că Dumnezeu a avut grijă de mine şi mi-a dat ceea ce mi-am dorit. Am ştiut dintotdeauna că voi cânta şi voi pune umărul la conservarea şi transmiterea din generaţie în generaţie a folclorului“, a spus Aurelia.

La Cântarea României

Îşi aduce aminte cu nostalgie cum în anul 1984, când era elevă în clasa a-X-a, a fost aleasă pentru realizarea unui film ce a fost prezentat în cadrul  „Cântării României“. „A fost o experienţă unică şi deosebită. Filmul prezenta obiceiurile unei nunţi din Bărăgan şi a reunit toate ansamblurile folcorice din judeţ. Eu am jucat rolul miresei, iar filmările au fost făcute pe plaja mare. Mi-aduc aminte că s-a adus special de la Bucureşti coroniţa pe care am purtat-o pe cap. Fusese realizată la comandă din flori naturale“, a precizat Aurelia Drumea.

Păstrarea tradiţiei

Din pasiune pentru cântec şi dans s-a implicat în cât mai multe proiecte. Este profesor de muzică la Palatul Copiilor Călăraşi, la liceul Danubius, la şcoala din comuna natală, Ştefan Vodă, iar de doi predă şi la Şcoala de Arte şi Meserii din comuna Grădiştea unde a înfiinţat un grup de muzică şi dansuri populare. „Grădiştea este o zonă în care s-au păstrat tradiţiile folclorice şi meşteşugăreşti şi era păcat să nu exploatăm această bogată moştenire populară“, a precizat Aurelia.

Rampă de lansare

Deşi a fost de puţin timp, grupul a acumulat o bogată experienţă artistică, la bază căreia au stat participările la diferite spectacole interşcolare şi interjudeţene. Anul trecut, în luna iulie, grupul de elevi din Călăraşi a reprezentat România la Festivalul Internaţional al Iaurtului de la Razgrad-Bulgaria. 

„Participarea la acest festival a însemnat pentru noi o rampă de lansare, având în vedere că suntem un grup tânăr, înfinţat de puţin timp. Ne-au bucurat nespus aprecierile publicului, dar mai ales ale autorităţilor călărăşene care au decis să trimită „Florile Bărăganului“ la un festival internaţional“, a declarat prof. Aurelia Drumea, coordonatoarea grupului.

Citiţi mai multe despre Aurelia Drumea în ediţia de azi a cotidianului nostru.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite