Călăraşi: August cu temperaturi extreme, 40 de grade în aer şi 63 de grade la sol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sud-estul României este toropit de caniculă, iar în inima Bărăganului se înregistrează temperaturi de aproape 40 de grade Celsius.

Meteorologii avertizează că indicele de ultraviolete a depăşit valoarea critică de opt unităţi, ceea ce reprezintă un risc ridicat de afectare a pielii şi ochilor. Specialiştii spun că oamenii riscă să facă cancer de piele şi cataractă din cauza razelor nocive ale soarelui. Ieri, la orele 14,00 s-au înregistrate 36 de grade la umbră în Călăraşi, Griviţa, Slobozia şi Brăila. La sol sunt temperaturi de 63 grade Celsius. Ieri, ambulanţele abia au făcut faţă numărului mare de cereri. 137 de persoane au solicitat ajutorul de urgenţă al serviciului de ambulanţă din cauza caniculei.

Fenomene periculoase

Specialiştii spun că în următoarea perioadă vom avea parte de ploi însoţite de descărcări electrice. Din cauza schimbărilor climatice, stratul de ozon este din în ce mai rar şi razele ultraviolete sunt din ce în ce mai puternice. „Deja au început să apară schimbări drastice ale climei şi credem că va fi din ce în ce mai rău“, a declarat Vasile Torică, Şeful Staţiei Meteo  Constanţa.

Probleme în agricultură

Daniel Obadă, director al Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Regională, spune că e posibil ca recoltele să fie compromise pentru că se anunţă ploi. „Temperaturile ridicate le fac bine şi ploile au ajutat. Probleme ar fi la floarea-soarelui pentru că nu s-a polenizat în totalitate. Ar mai fi necesar încă două săptămâni pentru a se termina polenizarea florii. Dacă vor fi ploi riscăm să avem pierderi însemnate la această cultură. Dacă vor fi schimbări de climă, cum ar fi furtuni violente, ploi cu piatră şi vijelii vom avea mari probleme“, a explicat directorul.


Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite