Călăraşi: Asistenţii personali, disperaţi că nu au primit salariile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Incompetenţă şi nepăsare“ sunt cuvintele acestora referitor la neaprobarea bugetului de către Consiliul Local. Din cauza neînţelegerilor apărute între consilierii PNL şi primarul Nicolae Dragu, bugetul pe anul acesta nu a fost aprobat. Din această motiv salariile a 230 de asistenţi personali şi indemnizaţiile a 270 de persoane cu handicap, dar şi a profesorilor nu pot fi plătite.

Drama prin care trec familiile ce depind aproape în totalitate de aceste venituri este de nedescris. Asistenţii personali au ajuns la disperare şi sunt angrenaţi într-o luptă politică fară voie. În timp ce PNL şi primarul au diverse dispute politice, şi aruncă şi dintr-o parte şi din cealaltă cu noroi, salariaţii ce sunt plătiţi din banii consiliului local rămân fără bani pentru mâncare şi medicamente şi cu facturile neplătite.

Neputinţă

Elena Alexandru Piperea este asistent personal pentru Petrişor, fiul cel mare din cei trei copii pe care îi are. Petrişor suferă de sindrom Down, epilepsie şi incontinenţă urinară. Liviu, soţul Elenei a suferit o intervenţie chirurgicală la coloana vertebrală şi de atunci nu mai poate lucra. Cei cinci locuiesc într-o locuinţă socială şi plătesc chirie 55 de lei pe lună plus facturile curente, toate achitate din salariul pe care mama îl primeşte pentru îngrijirea fiului şi a soţului.

Acum că salariul şi indemnizaţia nu poate fi plătită din cauza faptului că nu a fost votat bugetul, cei cinci se descurcă din ce în ce mai greu. „Suntem la limita răbdării. Am ajuns să fiu mai bolnavă decât copilul meu. Avem nevoie de medicamente, trebuie să merg în martie cu băiatul la Bucureşti pentru un alt tratament. Ce vom face?“, întreabă cu disperare Elena. 

Aceasta este extrem de revoltată şi spune că principalii vinovaţi sunt  primarul şi consilierii locali. „În ultimele şase luni la fel de greu a fost. Nu ne-au dat salariile la timp. În decembrie, primarul a promis că în 2011 nu vor mai exista probleme de acest gen. Şi, deşi ştiau cu ce ne-am confruntat în ultimele luni, au promis şi nu s-au ţinut de cuvânt“, reclamă femeia.

Ea crede că, pentru a nu mai apărea aceeaşi problemă, autorităţile publice ar fi trebuit să discute tema bugetului încă din luna ianuarie şi nu s-ar mai fi ajuns aici. „Dau 100 de lei pe medicamentele compensate. Trebuie să achit facturile la lumină, chiria şi căldura. Dacă nu plătesc îmi dau penalizări. De ce să plătesc prostia altora? Nepăsare şi inconstienţă, atât pot să mai spun“, conchide aceasta.  

Acuze acide

Primarul Nicolae Dragu a transmis printr-un comunicat de presă faptul că nu poate achita salariile şi indemnizaţiile asistenţilor personali şi a persoanelor cu handicap, ale profesorilor şi ale angajaţilor Poliţiei Locale, pentru că, spune el, consilierii locali fac „blaturi de partid“.

Primul pe listă este chiar viceprimarul, Picu Şişman, urmat de Florea Olaru, Mircea Drăgulin, Georgică Vieru Burlescu, Mariana Luca, Constantin Croitoru, toţi PNL-işti şi Virgil Dumbravă, de la Partidul Conservator. Primarul afirmă în comunicat că cei menţionaţi mai sus au fost „coordonaţi de preşedintele PNL Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin,“ şi „au propus modificarea bugetului pentru a dirija banii către „blaturi de partid“. 

Citiţi mai multe despre acest subiect în ediţia de azi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite