Călăraşi: Alexandra Niţă, adolescenta premiată de NASA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionată de limbile străine, în special de franceză, adolescenta şi-ar dori să devină poliţistă

A absolvit clasa a –X-a cu media generală 9,94, şi, deşi nu se consideră o perfecţionistă spune că ar fi fost loc şi de mai bine.„Nu fac eforturi deosebite ca să am rezultate bune, cred că este ceva nativ. Reţin foarte uşor şi nu aloc studiului decât maxim 3 ore zilnic“, mărturiseşte Alexandra Niţă.  Până în prezent a participat la numeroase concursuri judeţene şi naţionale de franceză şi engleză, unde a obţinut locuri fruntaşe.

A depăşit însă orice aşteptări, când alături de 3 colegi, a obţinut premiul II la concursul internaţional de eseuri „Cassini“-Astronautica, oraganizat de NASA, la sfârşitul anului trecut. „A fost o provocare pentru noi această temă. Era un subiect interesant, neabordat până atunci. Am vrut să ne testăm limitele şi, cred eu am reuşit să facem „o figură“ bună“, a spus Alexandra.

Şi-a testat limitele

Sub îndrumarea profesorului de fizică Dumitru Iordache, cei 4 elevi au ales să realizeze un eseu despre Titan, satelitul lui Saturn, al doilea ca mărime din sistemul Solar. „Competiţia a fost organizată cu prilejul anului internaţional al astronomiei şi a fost pentru prima dată când s-a acceptat participarea şi altor elevi din lume, pe lângă cei americani.

M-am bucurat când am aflat că suntem pe locul II, mai ales că am avut un răgaz de doar 7 zile pentru a realiza acest proiect“, a precizat Alexandra Niţă. Adolescenta spune că ea şi alţi 3 colegi, cei mai buni din clasă, au căzut de comun acord asupra eseului şi, pe lângă datele strict ştiinţifice au adăugat şi puţină creativitate.

O altă provocare

La scut timp după organizarea concursului, elevii au aflat că au obţinut un loc bun în ierarhie, fiind invitaţi la Bucureşti pentru festivitatea de premiere. „Dr. Zadig Mouradian, astronom francez de origine română ne-a înmânat diplomele trimise de NASA şi ne-a felicitat pentru originalitatea ideilor pe care le-am avut“, a precizat Alexandra.

Pentru că tot îi place să creeze, în prezent are în lucru un proiect care vizează energia eoliană.„Este tot un concurs internaţional şi, alături de întreaga clasă, tot sub îndrumarea prof. Iordache, reconstituim o centrală eoliană în miniatură. Costurile de realizare sunt minime, deoarece fiecare aduce ce găseşte prin casă: bidoane de plastic, bucăţi de lemn, beculeţe de la lanterne etc.“, a spus Alexandra, încântată de mica lucrare care o ţine  în „priză“.

Oportunităţi în străinătate

Încă din perioada grădiniţei, adolescenta a fost atrasă de limbile străine. Pe parcurs, cunoştinţele au fost aprofundate, iar acum a ajuns să participe la toate concursurile, unde a cţştigar locurile II, III şi menţiuni cu franceza şi engleza. „Îmi doresc o carieră în acest sens. Franceza mi se pare plină de oportunităţi. Sunt multe proiecte şi burse de merit în ţara lui Voltaire şi, sincer, sunt foarte tentată să fac acest lucru“, a adăugat Alexandra Niţă.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite