VIDEO Cum se transformă boabele de orz într-un „lichid magic“. Specialiştii fabricii de bere din Buzău explică procesul de fabricaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două săptămâni durează procesarea berii
Două săptămâni durează procesarea berii

Cea mai mare fabrică de bere din ţară îşi deschide porţile zilele acestea pentru publicul care doreşte să afle tainele producerii uneia dintre băuturile cele mai apreciate de români, mai ales în perioada estivală. La început, berarii fabricii Ursus din Buzău le-au împărtăşit jurnaliştilor şi autorităţilor locale din reţetele unor conoscute sortimente de bere.

Două săptămâni durează procesul de fabricaţie a berii, de la intrarea materiei prime în fabrică, până la ieşirea pe poartă, îmbuteliat în PET-uri, sticle, doze de aluminiu sau butoaie pentru automatele din restaurante.

Unitatea din Buzău foloseşte ca bază malţ din orz, care este un produs obţinut din boabe încolţite, uscate şi măcinate, mălai şi hamei, care este o plantă din familia cânepei, folosită ca aromatizant, conservant şi un antiseptic natural ce permite păstrarea berii pe termen lung. Pe parcurs, se mai foloseşte drojdia, pentru fermentaţie, şi foarte multă apă.

Sute de tone de bere trec zilnic prin cuvele şi tancurile uriaşe, amplasate într-un circuit de aproape un kilometru.

”Trei tipuri de malţ folosim noi aici, malţul blond, malţul caramel şi malţul negru, mălai, pentru că avem sortimente cu mălai, hamei, apă, la fierbere, şi drojdie, pentru fermentare. De la intrarea materiei prime în fabrică, primul pas este fierberea, pentru a se transforma malţul sau mălaiul, adică materia primă, în must. Acesta se amestecă cu drojdia în fermentare şi din momentul acela, în zece zile, avem berea tânără. Este berea fermentată, căreia noi îi mai spunem berea brută. Zaharurile din mustul rezultat din fierbere sunt transformate în alcool, CO2 şi produs secundar”, explică Simona Cârstănescu, inginer al fabricii buzoiene.

buzau

După zece zile de procesare, bere are aspect tulbure. Procesul de maturare şi apoi el de filtrare au rolul de a contura gustul şi aspectul final al berii. 

”Berea tânără intră în etapa de maturare. Mai întâi este extrasă drojdia în suspensie, este lăsată la o temperatură de 0 până la minus 2 grade Celsius, apoi se transformă în berea maturată. Procesul de maturare durează minimum trei zile, după care merge mai departe spre filtrare. În această etapă este filtrată prin limpezire naturală şi impregnată cu CO2, apoi diluată cu apă, după reţete specifice fiecărui sortiment, şi la final îmbuteliată conform planului pe care îl avem”, spune Simona Cârstănescu. 

buzau

Berea conţine 90% apă, proporţia celor şase săruri minerale principale, bicarbonat, sodiu, clor, calciu, magneziu şi sulfat, influenţând gustul. Pentru aromă, un rol important îl are şi hameiul, care este împărţit în cinci categorii, aromat, mentolat, uleios, floral şi citric.

”Aromele, gustul berii, se formează în timpul procesului de fermentare, prin drojdia amestecată într-o anumită cantitate, la o anumită temperatură, conform fiecărui sortiment. Aici are loc formarea aromei specifice, CO2-ului natural şi alcoolului”, spune inginerul fabricii buzoiene.

Fabrica de bere din Buzău este una dintre cele mai complexe unităţi din România, parcurgând în timp numeroase modernizări şi creşteri de capacitate. 

Evenimentul „Zilele Porţilor Deschise de la Buzău” reprezintă a doua ediţie din istoria de peste 35 de ani a fabricii de bere, după ce în 2013 aproape 1.000 de vizitatori au intrat pentru prima dată prin porţile deschise ale fabricii. 

„La Zilele Porţilor Deschise, fiecare vizitator va putea vedea toate etapele prin care trece berea Timişoreana înainte de a fi savurată cu plăcere: de la ingredientele 100% naturale folosite pentru obţinerea mustului de bere, la fermentare, filtrare şi apoi la îmbuteliere. Ne dorim să le oferim oaspeţilor ocazia să pătrundă în lumea fascinantă a celei mai iubite beri româneşti”, a declarat Sorin Harabagiu, Directorul Fabricii de bere din Buzău. 

Porţile fabricii de bere din Buzău sunt deschise în zilele de 23 si 24 aprilie 2015, între orele 15.00 si 18.00 şi în zilele de 25 şi 26 aprilie, între 10.00 şi 18.00 pentru iubitorii de bere din Buzău şi nu numai. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite