Seceta scumpeşte pâinea. Brutarii vor decide cu cât cresc preţul după ce epuizează vechile stocuri de făină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto I. Bunilă
Foto I. Bunilă

Scumpirea pâinii devine o măsură tot mai previzibilă pentru următoarele săptămâni, cel mai târziu din toamnă. Motivul: producţia de cereale cu mult sub aşteptări, care va duce în mod sigur la scumpirea grâului şi a făinii. Brutăriile îşi permit preţurile vechi cât încă mai au stocuri de făină.

Brutarii ciulesc urechile la veştile de pe câmp, de unde vin deja semnalele de alarmă ale agricultorilor cu privire la o posibilă criză a cerealelor. 

Ei spun că dacă se scumpeşte făina, automat măresc preţul pâinii. Din păcate, sunt semne că acest deznodământ este inevitabil.

Georgian Calotă, un fermier din comuna Balta Albă, explică de ce este iminentă cel puţin dublarea preţului la grâu. În primul rând, războiul din Ucraina a eliminat o sursă importantă de cereale către piaţa europeană.

Apoi, au fost înregistrate scumpiri uriaşe în faza de pregătire a culturilor. 

Lucrările agricole, seminţele, substanţele folosite şi forţa de muncă au necesitat costuri de două ori mai mari decât au fost anul trecut. 

Problema cea mai gravă a fost cauzată însă de seceta pedologică, fenomen din cauza căruia marii cultivatori de grâu au recoltat mult mai puţin decât se aşteptau.

„Anul acesta am recoltat o cantitate de grâu de zece ori mai mică decât într-un an normal din punct de vedere climatic. La fel au obţinut aproape toţi cultivatorii de cereale din această parte a ţării. Deci, în depozite va fi mult mai puţin grâu din producţia autohtonă de anul acesta”, spune Georgian Calotă, fermier din Balta Albă.

SECETA

Pentru înfiinţarea culturilor de cereale, agricultorii au investit între 3.000 şi 4.000 de lei la hectar, pe lucrările de arat, discuit, semănat, pe îngrăşăminte şi forţă de muncă. Pierderile sunt uriaşe iar cuantumul despăgubirilor de la stat, spun fermierii, va influenţa şi preţul de vânzare a grâului.

Deocamdată, fabricile de pâine mai au stocuri vechi de făină. De exemplu, o brutărie din comuna buzoiană Mărăcineni îşi permite să menţină preţurile neschimbate la franzelă până la sfârşitul verii. 

Brutăria din Mărăcineni produce cel puţin o mie de pâini pe zi, în funcţie de cererile din magazinele de desfacere pe care le aprovizionează de două ori pe zi. Foloseşte cel puţin 600 de kilograme de făină albă de calitate superioară în fiecare zi, din care prepară trei tipuri de pâine coapte la vatră, la gramaje diferite. 

„Preţul este încă foarte bun, dar în cazul în care cumpărăm materia primă scumpă automat trebuie să scumpim. Folosim o făină de calitate şi nu îţi convine să o iei mai scump iar tu să dai pâinea la acelaşi preţ. Franzela la 300 de grame este la 2 lei, avem la 400 de grame, care costă 2,5 lei, şi pâine rotundă de 500 de grame, la 3 lei”, spune Camelia Popa, brutar.

buzaubrutarii

Zilele trecute, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că România va avea asigurată în acest an cantitatea de grâu necesară consumul intern, chiar dacă producţiile sunt mai mici faţă de anul trecut din cauza secetei.

Aproximativ 16.000 de hectare de teren cultivate cu grâu sunt afectate de seceta pedologică, anunţă Ministerul Agriculturii.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Satul lui Băieşu, la final de poveste. Mai puţin de 40 de suflete rezistă în cătunul dintre dealurile Buzăului VIDEO

Comorile străbunilor, la judecata nepoţilor. Resuscitarea artei tradiţionale în „Athosul românesc“ FOTO

„Lacul cu Butuci”, delta din inima Bărăganului. Localnicii speră să devină staţiune VIDEO

Cum arată „colţii” care dau numele unei celebre zone montane din România. Piatra semipreţioasă renumită în regiune    

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite