Reţeta tocăniţei de ceapă şi afumătură, aromatizată cu leurdă şi mărar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gustosă şi simplu de preparat, tocana de ceapă si afumătură este cea mai potrivită atunci când ţi se face poftă de o mâncare ca la mama acasă. Pentru că este perioada verdeţurilor, spune bucătarul buzoian Cristi Dobre ”Ice”, folosiţi leurda pentru aromatizarea preparatului.

Se ştie că cea mai bună mâncare este cea gătită în cantităţi mari, la ceaun, ideal la foc cu lemne. 

”Recomand ceaunul din fontă sau aluminiu iar rezultatul va fi o minunăţie de mâncare. Tocăniţa cu afumătură este mâncarea ideală chiar pentru un picnic”, spune Chef Cristi ”Ice”.

Pentru zece porţii de tocană de ceapă aromatizată cu leurdă şi mărar, după reţeta împărtăşită de Cristi Dobre, avem nevoie de următoarele ingrediente:

- afumătură - 2 kg (pot fi oase afumate cu lemn de esenţă tare);

- cartofi - 1 kg., pe care îi tăiem cubuleţe mici;

- ceapă - 6 kg., curăţată şi tăiată Julien;

- bulion de ardei (de casă) ;

- usturoi verde - 6 fire;

- leurdă - 2 legături zdravene, tocate fin;

- mărar proaspăt - 1 legătură tocată;

- morcovi - 3 bucăţi date prin răzătoare;

- ulei - 100 ml. sau 2 linguri de untură (este mult mai sănătoasă);

- sare grunjoasă după gust; 

- zahăr – o lingură, pentru a reduce aciditatea.

Într-un vas se pune la călit în ulei sau untură ceapa curăţată, spălată si tăiată. Când devine aurie, adăugaţi afumătura şi lăsaţi până ce carnea îşi schimbă culoarea.

Imagine indisponibilă

Adăugaţi sare, zahărul, turnaţi apa cât sâ acopere carnea şi lăsaţi să fiarbă sub capac timp de 20 de minute.

Ulterior, puneţi morcovii şi cartofii şi lăsaţi la fiert până când legumele şi carnea afumată se înmoaie şi sunt numai bune de mâncat. 

”După ce au fost urmaţi paşii ca la orice tocăniţă, adăugaţi toată verdeaţa la final, după ce aţi luat ceaunelul de pe foc iar preparatul s-a odihnit 10-15 minute. Uleiurile esenţiale din usturoi, mărar şi leurdă sunt foarte aromate şi sănătoase”, spune Chef Cristi Dobre ”Ice”.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite