Reţeta unei mâncări de mărar gustoase şi sănătoase. Se poate pregăti în mai puţin de 60 de minute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mărarul este unul dintre cele mai apreciate condimente şi puţini sunt cei care nu îl pun în salate, mâncăruri gătite sau ciorbe. El poate fi şi ingredientul principal al unui preparat tradiţional. Un bucătar buzoian ne reaminteşte reţeta mâncării de mărar cu castraveciori şi carne de porc, pe care o putem pregăti în mai puţin de o oră.

”Este vorba despre o reţetă de la bunica, o mâncare pe care ne-o făcea de obicei primăvara, cu mărar proaspăt din grădina ei personală, din Mărăcineni, la care adăuga castraveciori acri, tăiaţi cubuleţe”, spune Chef Cristi Dobre.

Pentru pregătirea mâncării de mărar avem nevoie de următoarele ingrediente: 

4 căni de mărar proaspăt tocat, 

1 cană plină cu castraveciori la oţet, tăiaţi cubuleţe, scurşi bine de zeamă,

5 fire de ceapă verde,

2 cepe albe,

2 căţei de usturoi,

3 roşii coapte, 

1 ardei capia,

1 kg de carne de porc, 

2 linguri de bulion de roşii sau de ardei, 

ulei, sare şi piper.

Avem nevoie de o tigaie de prăjit cu capac, în care punem o lingură de ulei, încingem bine, după care adăugăm carnea de porc tăiată cubuleţe de aproximativ doi centimetri. 

”Prăjim la foc iute până se rumeneşte bine carnea, reducem focul la mic, adăugam o cană de apă şi acoperim cu capacul. Acest proces va dura 30 - 40 de minute, adăugând apă de fiecare dată când scade. La final o să avem o carne care se topeşte în gură”, spune Cristi Dobre. 
image

Separat, luăm un vas de gătit lat, în care vom căli roşiile şi  ceapa albă tocate cubuleţe, împreună cu usturoiul strivit şi tocat foarte fin. Adăugăm o lingură de ulei, sotăm la foc mic aproximativ 10 minute, adaugăm sare şi castraveciorii la oţet dar şi o cană de apă.

”Totul se adaugă peste carne, lăsând la foc mic încă 10 minute, împreună cu ardeiul capia tăiat cubuleţe şi bulionul. După aceea, închidem focul şi adăugăm mărarul în timp ce amestecăm usor. Râşnim piper proaspăt înainte de servire”, ne spune Chef Cristi Dobre.

Mǎrarul este un condiment foarte aromat originar din regiunile situate la est de Mediterana. E o mirodenie este foarte folositǎ în Europa, dar şi în India, unde frunzele uscate de mărar se folosesc atât la aromatizarea salatelor, fripturilor şi sosurilor cât şi a lichiorurilor şi dulceţurilor.

Bogat în potasiu, sodiu şi sulf, mărarul este un foarte bun diuretic. Amelioreazǎ anxietatea şi epuizarea nervoasǎ, insomia, tulburǎrile digestive, întǎreşte unghiile. Mǎrarul are proprietǎţi digestive, antispastice, antiinflamatorii şi diuretice. 

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite