O ciupercă devastatoare atacă ulmii din cel mai mare parc al Buzăului. „E pandemie”, avertizează primarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: I. Bunilă
Foto: I. Bunilă

Ulmii din Pădurea Crâng, plămânul verde al municipiului Buzău, cad pe rând pradă unei infecţii cu o ciupercă devastatoare, ale cărei efecte sunt vizibile. Tăierea copacilor bolnavi este singura soluţie viabilă, conform cercetărilor curente.

Direcţia Silvică Buzău a anunţat, de curând, că este nevoită să taie în continuare o parte dintre ulmii din Pădurea Crâng, pe care o administrează.

Este vorba despre copacii afectaţi de o ciupercă, Ophiostoma Novo Ulmi, aceeaşi care a măcinat de-a lungul ultimilor ani mii de arbori din pădurea de la marginea municipiului.

Ophiostoma Novo Ulmi se transmite prin spori, care fie sunt transportaţi de vânt, fie de către gândacii de copac şi ajung să afecteze întreg trunchiul copacului, până la rădăcină.

În faţa bolii care s-a răspândit extrem de rapid şi care a cuprins zeci de hectare din cel mai mare parc al oraşului, specialiştii nu au decât soluţia de a tăia toţi arborii uscaţi.

„Odată cu uscarea arborilor, aceştia nu mai îndeplinesc o funcţie în ecosistem, ci îşi încep degradarea biologică inversă şi nu reprezintă decât un pericol pentru populaţia din zonă, fiind o necesitate extragerea tuturor arborilor uscaţi”, a declarat Constantin Moiseanu, directorul Direcţiei Silvice Buzău.

Extragerea ulmilor bolnavi se va realiza până la data de 31 decembrie 2021, urmând faza de împădurire. Numărul precis al copacilor afectaţi nu a fost încă determinat, astfel că reprezentanţii Direcţiei Silvice nu ştiu deocamdată câţi puieţi sunt necesari plantării. 

„În funcţie de controlul anual pe care îl vom face în zonele care rămân cu goluri, vom planta necesarul de puieţi”, a spus Constantin Moiseanu.

Primarul Buzăului, Constantin Toma, spune că situaţia copacilor din Crâng nu este una recentă şi avertizează că pădurea se usucă într-un ritm îngrijorător de ani buni. 

„În Crâng avem o pandemie precum cea de Covid. Ce facem cu arborii bolnavi? Îi lăsăm să-i infecteze şi pe ceilalţi sănătoşi sau îi izolăm?”, a spus Toma.

Semnele de îmbolnăvire a ulmilor din pădurea Crâng au apărut în urmă cu mai mulţi ani. De la primul copac pus la pământ au trecut patru ani, iar de atunci în locul ulmilor doborâţi, Direcţia Silvică Buzău nu a plantat nici măcar un arbore. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite