Trei sferturi din consumătorii înrăiţi de etnobotanice din Buzău sunt elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ample anchete ale poliţiei şi cu ajutorul unor informatori, autorităţile buzoiene deţin o listă cu numele a peste 100 de consumatori înrăiţi de substanţe etnobotanice.

Potrivit prefectului, cel care conduce comisia judeţeană de combatere a acestui fenomen, tinerii care fumează în mod frecvent ţigări din plante halucinogene au ajuns să îşi procure „marfa" de pe internet, întrucât magazinele de vise au tras deja obloanele.

„Beneficiem de un sistem de informaţii bine puse la punct şi o primă concluzie ar fi că e foarte dezvoltat comerţul on-line cu etnobotanice. Din statisticile pe care le avem rezultă că la nivelul municipiului sunt aproximativ 100 de consumatori. Reducerea numărului acestora este ţinta pe care ne-am fixat-o, precum şi prevenirea deceselor din această cauză", declară prefectul Paul Beganu.

În baza informaţiilor acumulate, s-a conturat şi un profil al consumatorului de etnobotanice. „Cei mai mulţi sunt până în de 30 de ani dar sunt şi câteva cazuri de peste 30 de ani. Din păcate, cam 70 de consumatori sunt elevi de la licee din judeţ. Ponderea cea mai mare o au elevii din oraş dar sunt şi adolescenţi din mediul rural care frecventează şcoli din municipiu", spune prefectul judeţului Buzău.

Şeful comisiei de combatere a traficului şi consumului de etnobotanice, prefectul Beganu, spune că în curând va informa şcolile despre propriii elevi identificaţi că ar consuma etnobotanice, pentru a găsi împreună soluţii de salvare a adolescenţilor dependenţi de ţigări cu efecte psihotrope. Părinţii copiilor vor fi şi ei anunţaţi, după cum promite Beganu.

Autorităţile îi monitorizează atât pe consumatorii de etnobotanice, pentru a afla sursa ţigărilor, cât şi punctele de vânzare închise recent pentru a preîntâmpina o eventuală recidivă din partea comercianţilor.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite