Buzău:Vânzările la vinul cu tradiţie au scăzut la jumătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buzău:Vânzările la vinul cu tradiţie au scăzut la jumătate
Buzău:Vânzările la vinul cu tradiţie au scăzut la jumătate

Staţiunea de cercetări viniviticole din Pietroasele nu a fost scutită de criza economică din ultimul an. Declinul a apărut încet dar sigur încă de anul trecut de când vânzările au atins scăderi de până la 20 la sută , în contextul în care timp de 5 ani vânzările au crescut progresiv cu câte 10 procente pe an.  

Situaţia de la finalul anului 2009 s-a agravat şi stă acum din rău în mai rău. Prăbuşirea cererii dar şi puterea de cumpărare din ce în ce mai mică a populaţiei au cumulat scăderea vânzărilor cu peste 50 la sută la sortimentele de vinuri cu tradiţie, oferite la vânzare de unitatea din localitate. 

Timp de 2 ani la Podgoria din Pietroasele, spun specialiştii oenologici, în această zonă s-au înregistrat condiţii de excepţie pentru culturile de viţă de vie nemaiîntâlnite de 22 de ani.

Paradoxal deşi s-au obţinut vinuri cu calităţi deosebite în concentraţia de zaharuri, iar preţul aproape că nu s-a modificat, se pare că mulţi cumpărători preferă alte băuturi mai ieftine, spune inginerul şef al staţiunii Alexandru Tomoiu: 

“Cred că mulţi cumpărători preferă băuturi ieftine şi de slabă calitate. Pe de altă parte a scăzut mult şi puterea de cumpărare a consumatorilor de vin.

Criza economică mondială se resimte în primul rând prin vânzarea de vinuri din cadrul reţelei de distribuţie pe care o avem în unitate. Suntem cu mult sub potenţial şi sperăm să mai vindem ceva de sărbători” a mai precizat Alexandru Tomoiu, inginer şef în cadrul staţiunii viniviticole din Pietroasa.

Mai rău decât atât, concurenţa acerbă făcută vinului natural de către produsele similare fabricate prin fermentaţie ce sunt botezate cu aromă de vin precum şi preţul derizoriu oferit de cumpărători ar putea conduce la un adevărat dezastru:

“Ţăranii îşi vând vinul şi strugurii pe te miri ce, numai să scape de ele. Şi asta datorită faptului că foarte multe unităţi de procesare, produc vinul din arome alcool şi zahăr  la care adaugă arome de sinteză cu gust de “vin” şi îndulcitori.

Legislaţia este încă deficitară în acest domeniu pentru că da voie să se corecteze vinul sau mustul cu zahăr. În continuare sunt produse băuturi de tip vin care nu au tangenţă cu vinul şi care nu au văzut măcar bobul de strugure .

Ar trebui verificate ce destinaţii au cantităţile mari de zahăr folosite la procesare, pentru a depista firmele care contrafac vinul” a declarat inginerul agricol Valeriu Călin.

Situaţia din domeniul viniviticol s-ar putea agrava pe viitor şi din cauza fermierilor, forţaţi să renunţe la cultivarea vitei de vie din cauza nerentabilităţii produselor viniviticole care nu mai sunt la mare căutare printre procesatori.
 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite