Ipoteză în cazul profesorului buzoian electrocutat în timpul orei: un leşin l-ar fi dezechilibrat, făcându-l să cadă cu mâinile în aparat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Constantin era un dascăl foarte apreciat de profesori şi elevi   Foto Iulian Bunilă
Ion Constantin era un dascăl foarte apreciat de profesori şi elevi   Foto Iulian Bunilă

Este doliu în Liceul Grigore C. Moisil, în care profesorul Ion Constantin a murit în timp ce le arăta elevilor un experiment. Colegii dascălului cred că experimentatul inginer, care suferea de diabet, ar fi putut să cadă cu mâinile pe bornele aparatului, după un leşin provocat de hiperglicemie. Un profesor de specialitate spune că este foarte riscant un asemenea experiment făcut cu instalaţii improvizate, aşa cum s-a întâmplat în liceul buzoian.

Pe internet se găsesc multe clipuri în care se experimentează cu diverse dispozitive producerea unui arc electric. Un profesor de specialitate ne-a explicat cât de periculos este un asemenea experiment. 

De regulă fiecare profesor de specialitate îşi realizează singur aparatele sau dispozitivele necesare experimentelor şcolare, asta şi din lipsa fondurilor alocate pentru activităţile şcolare. ”Dacă se fac cu aparate improvizate, e periculos. Din păcate profesorii folosesc lucuri improvizate din cauza lipsei banilor”, spune Gabriel Barbu, profesor de electrotehnică la Colegiul Tehnic Buzău.

Din păcate, un asemenea aparat improvizat l-a costat viaţa pe Ion Constantin. Deşi tema arcul electric era programată pentru vineri, elevii curioşi au insistat ca profesorul să le facă experimentul cu două zile mai devreme, la finalul orei de electronică.

Ion Constantin preda de peste două decenii electronica la Liceul Grigore C. Moisil. Miercuri după-amiază el le preda elevilor de clasa a noua despre arcul electric, prilej cu care efectua un experiment pe această temă. Brusc, profesorul de electrotehnică a  atins cu mâna bornele aparatului, moment în care s-a produs un arc electric. Supratensiunea l-a azvârlit pe dascăl care în cădere s-a izbit puternic cu capul de tablă.

Copiii au anunţat imediat conducerea liceului şi ambulanţa. Medicii au încercat zeci de minute să-l resusciteze dar nu au mai reuşit să-l readucă la viaţă. „La ora 14.30, doamna director m-a anunţat telefonic că în timpul unei ore desfăşurate de domnul profesor inginer electronist Constantin s-a produs o electrocutare. A fost izbit cu capul de tablă şi înţeleg că de aici a survenit decesul. A fost resuscitat 45 de minute şi, în final, s-a declarat decesul”, a declarat Nela Wamsiedel, inspector general şcolar.

Elevii s-au speriat foarte tare când au văzut scena iar unul dintre copii a avut nevoie de îngrijiri medicale de la ambulanţieri. Ei vor fi consiliaţi psihologic. Cazul este anchetat de Poliţie şi Parchet, dar şi de Inspectoratul Teritorial de Muncă, tragedia fiind încadrată ca accident de muncă. 

Unii dintre colegii dascălului au o ipoteză şocantă privind cauzele care au stat la originea tragediei. Profesorul Vasile Cojocaru spune despre inginerul Constantin că era un om cu mare experienţă la catedră, de peste 20 de ani, dar că avea o problemă de sănătate, de la care e posibil să i se fi tras moartea: „Era un profesionist bine pregătit. Probabil că din cauza unei probleme de sănătate pe care o ştiu că o avea o fi avut o scăpare în momentul respectiv. Ştiu că avea glicemia câteodată 300 chiar 400. Ştiţi că în astfel de cazuri apar ameţeli şi probabil o fi scăpat mâna în aparat".

Ion Constantin avea 55 de ani, era căsătorit şi avea doi copii. Soţia dascălului lucrează la aceeaşi unitate de învăţămînt, ca secretară. Femeia a suferit un şoc la aflarea veştii şi a avut nevoie de îngrijiri medicale. Medicii legişti vor stabili după autopsie dacă moartea profesorului a fost cauzată de electrocutare, de rana de la cap sau dacă profesorul a avut şi alte afecţiuni care să fi dus la dezechilibrarea sa, iar în cădere să fi atins aparatul care l-a electrocutat.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite