Buzău:Tudor Nicolae:Barmanul îndrăgostit de literatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buzău:Tudor Nicolae:Barmanul îndrăgostit de literatură
Buzău:Tudor Nicolae:Barmanul îndrăgostit de literatură

Barmanul cu vocaţie de scriitor Tudor Nicolae este un personaj deosebit de pitoresc, care locuieşte pe o stradă rătăcită de la periferia municipiului Buzău, în cartierul Dorobanţi 2.

„Artistul” de pe strada Luminii fost miner şi sticlar de Galle-uri a ajuns de câţiva ani să administreze un mic băruleţ de cartier.

În localul modest de la periferia municipiului, buzoianul a redescoperit dragostea pe care o avea încă din copilărie pentru literatură şi pentru cărţi:
 
„Provin dintr-o familie foarte săracă şi m-am născut aici la Buzău .De la fragedă copilărie am locuit în curtea unei biserici, apoi cu chirie pentru că mama era foarte săracă.

Cu toate acestea mama m-a dat la şcoală şi am terminat Liceul Agricol din Buzău. Pasiunea pentru literatură şi cărţi am dobândit-o din copilărie de când am început să citesc tot ce îmi pica în mână.

Dacă spiritul este pur şi nealterat ca al unui copil, dragostea pentru literatură sau artă poate veni de la sine .
Aşa se face că în urmă cu 3 ani mi-am împlinit un vis după ce am reuşit să public o parte din cugetările mele pe care le-am intitulat Duminicalii.

Dar să revenim la povestea vieţii mele. După armată am vrut să-mi fac un rost în viaţă şi m-am angajat la o mină din Valea Jiului în anul 1980. Am intrat apoi şi la Facultatea de Maşini şi instalaţii miniere din Valea Jiului dar n-am reuşit să termin decât un an.

În scurt timp din muncitor necalificat am ajuns dispecer pentru subteran. Un an mai târziu am revenit cu familia la Buzău şi am lucrat până în 1992 la Fabrica de Produse din Sticlă „Perla”.

Am început apoi o afacere pe cont propriu cu galleuri care a funcţionat până în 2005 când am fost nevoit să renunţ si să-mi deschid un mic bar la mine în curte.

Pentru a lega literatura de viaţa cotidiană, am înfiinţat în urmă cu patru ani de 1 martie, un cenaclu literar, din dragoste pentru cărţi şi pentru frumos .

Tudor Nicolae mai spune că cel puţin o dată la două săptămâni , la cenaclul literar din bar poposesc cel puţin 4 sau 5 oameni de cultură:

„Vin scriitori ca Aurel Ganea cel care conduce cenaclul literar, apoi Dumitru Istrate Ruşeţeanu, Spiridon Râmniceanu, Dumitru Negoiţă, Marin Ifrim reprezentantul uniunii scriitorilor dar şi poetul Ştefan Dima. De-a luncgul timpului am fost vizitat de cel puţin 30 de scriitori. Şansa de a întâlni astfel de artişti cu popularitate, este infimă în ziua de azi, mai ales că agitaţia cotidiană ne face să uităm că se petrec lucruri neobişnuitn de frumoase lângă noi.” mărturiseşte Tudor Nicolae.

Întrebări şi răspunsuri

Ce planuri de viitor aveţi?


Vreau să intru în cartea recordurilor cu 100 de mii de dopuri lipite pe pereţi.
Pentru că mă consider un om modest şi lipsit de posibilităţi materiale, sunt conştient că nu pot lăsa o moştenire consistentă celor doi copii.
Cu toate acestea mi-am propus să fac şi eu ceva ieşit din comun ca să rămân în istorie .
Într-un an am lipit 30 de mii de dopuri pe pereţi şi am strâns în total 100 de mii ca să bat recordul mondial.
Vreau să intru în Guinnes Book pentru că cei doi copii să aibă cu ce se mândri”

Despre ce discutaţi cu clienţii ?

„La bar se discutăm despre literatură. Aşa mai uităm de problemele cotidiene.
Timpul se opreşte în loc în momentul în care mă angajez în discuţii în acest loc populat cu oameni simpli. Ei poposesc după serviciu la un pahar de vorbă despre problemele care îi macină zilnic.
Atmosfera de sărbătoare, din localul meu este completată odată pe săptămână de acest cenaclu literar, organizat cred eu, într-un mod cât se poate de original.
Clienţii se strâng în jurul mesei şi discutăm despre literatură, despre ce mai este nou în ţară dar şi despre cărţile de care musai trebuie să avem habar”.

Ce-i place?


Îi place să citească şi să scrie. Are o carte publicată şi una în lucru. Îi plac oamenii drepţi şi cei cu iniţiativă.Îi place să lucreze la colecţia sa de dopuri pe care le lipeşte pe pereţii barului. Vrea să fie mereu înconjurat de oameni de toate categoriile sociale. Îi place să picteze în timpul liber.

Ce nu-i place?
Nu-i place minciuna, nu suportă politica şi nici discriminarea:
„Nu-mi place politica, cea care face răul cel mai mare acestei lumi şi oamenilor simpli. Nu-mi place că lumea este împărţită în două în oameni proşti şi oameni deştepţi care nu vor să-i asculte pe cei mai slabi. Nu-mi place să-mi irosesc timpul, pentru că vreau să las ceva în urma mea.

Profil
Născut pe 10 nov 1958, căsătorit doi copii 
Studii:Liceul Agricol din Buzău, 1 an de studii la Facultatea de Maşini şi instalaţii miniere din Valea Jiului

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite