Fântână în care a murit o bătrână, sfinţită în ziua de Sfântul Ilie. În vreme de secetă, este mare nevoie de apa ei VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto I. Bunilă
Foto I. Bunilă

Zeci de săteni s-au strâns, miercuri, la marginea satului Smeeni, în jurul singurei fântâni care avea apă bună de băut până în urmă cu câteva luni. Nimeni nu se mai apropiase de ea după ce o bătrână s-a înecat în apa de pe fundul puţului.

Căldurile şi seceta devin insuportabile atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice, astfel că nevoia de apă i-a făcut pe proprietari să cureţe fântâna, care a fost săpată în anii `60. 

Sfinţirea a avut loc de Sfântul Ilie, făcătorul de minuni şi aducătorul de ploaie.  Doi preoţi au rostit rugăciuni împreună cu enoriaşii. 

”Sfântul Ilie a fost cel care a închis cerul trei ani şi şase luni dar tot el este cel care a reuşit să aducă ploaie pe pământ în acele vremuri tulburi ale poporului evreu”, a declarat Florin Gheorlan, preot din Smeeni. 

În februarie 2022, pompierii au scos din această fântână cadavrul unei bătrâne din satul Sălcioara, comuna Smeeni. Aceasta nu mai fusese văzută de vecini de mai bine de zece zile. Văduvă de câţiva ani, femeia era în ultima vreme foarte abătută, spun cunoscuţii ei. 

Proprietarii puţului au intrat la bănuieli când au observat că găleata nu se scufundă deloc în apă, semn că ceva o bloca. Confirmarea a venit atunci când un căruţaş a adus la suprafaţă basmaua victimei. După ce cadavrul a fost scos de pompieri, nimeni din sat nu s-a mai apropiat de fântână.

După jumătate de an, fântâna a fost curăţată de proprietarii ei. Aceştia spun că, mai ales după sfinţire, fântâna va putea potoli din nou setea localnicilor, a drumeţilor dar şi a animalelor din ogradă. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Satul lui Băieşu, la final de poveste. Mai puţin de 40 de suflete rezistă în cătunul dintre dealurile Buzăului VIDEO

Comorile străbunilor, la judecata nepoţilor. Resuscitarea artei tradiţionale în „Athosul românesc“ FOTO

„Lacul cu Butuci”, delta din inima Bărăganului. Localnicii speră să devină staţiune VIDEO

Cum arată „colţii” care dau numele unei celebre zone montane din România. Piatra semipreţioasă renumită în regiune    

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite