Fabrică de dulceţuri şi murături, sursă de finanţare pentru aşezămintele sociale administrate de un preot din Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un preot din Buzău a găsit soluţia ideală pentru ca ONG-ul lui să nu mai depindă în totalitate de donaţiile oamenilor. Preotul Daniel Necula, din Berca, a înfiinţat anul trecut o fabrică de dulceţuri şi murături, unde lucrează şase tineri aduşi din şomaj sau din aşezămintele sociale.

Peste 60.000 de euro au fost investiţi în afacere, jumătate din bani fiind finanţare prin programul Ţara lui Andrei, cealaltă jumătate, din contribuţia Asociaţiei Ortodoxe Filantropia din Berca, ce are în administrare trei cămine de bătrâni şi un centru rezidenţial. 

Fabrica ”Tradiţional Natur Berca” funcţionează într-o fostă centrală termică din comuna Berca, recompartimentată şi adaptată noii activităţi. Pentru Loredana, o tânără de 21 de ani din localitate, fabrica de dulceţuri este primul ei loc de muncă. A devenit expertă în preparat zacusca la foc de lemne, după reţete adunate din zona Buzăului. Niciun strop de conservant sau aditivi nu foloseşte în preparat, ne asigură gospodina.

”Mai întâi se toacă vinetele, se pune ardeiul, se călesc apoi roşiile, punem piper, foi de dafin. Depinde cum le dozezi, când le pui. Zacusca noastră e cea mai bune pentru că are multe secrete”, ne explică Loredana.

image

Cei şase angajaţi sunt ca furnicuţele în această perioadă. Când termină de gătit dulceţurile sau conservele, se apucă de îmbuteliat, apoi de etichetat. Zeci de borcane cu bunătăţi naturale ajung zilnic în depozitul botezat ”cămara cu minunăţii” de Corina, cea mai tânără dintre angajatele fabricii.

Are 20 de ani, a crescut în Căminul de copii Sf. Maria din Berca şi are vechime de două luni. ”Cel mai mult îmi place zacusca de măr şi ţelină, este extraordinar de bună, dar mai este dulceaţa de lapte printre preferinţele mele. Este una dintre cele mai bune delicatese”, spune Corina.

Dulceaţa de lapte, care poate fi combinată cu cafea sau ness, este mândria făbricuţei din Berca. Produsul este preparat cu stricteţe după o reţetă descoperită şi îmbunătăţită chiar de şefa gospodinelor din fabrică. ”Această dulceaţă este realizată din lapte proaspăt de vacă, care se fierbe efectiv cu zahăr. Durează foarte mult procesul de fabricaţie şi se poate realiza doar în cantităţi mici altfel produsul se închide la culoare”, ne explică Daniela Necula, managerul făbricuţei din Berca.

image

Fabrica produce conserve de legume, fructe şi murături după metode tradiţionale. Piaţa de desfacere este asigurată de magazine cu specific tradiţional românesc, târguri tradiţionale şi mediul online. 

Preotul Daniel Necula este iniţiatorul proiectului social, acţionarul unic fiind Asociaţia Ortodoxă Filantropia care mai deţine trei cămine de bătrâni şi un centru rezidenţial pentru copiii abandonaţi. ”Este o fabrică pe care am făcut-o în cadrul asociaţiei, o manufactură am putea spune în care producem produse tradiţionale din legume şi fructe. Surplusul îl comercializăm la diverse unităţi iar profitul, atunci când va fi el, va fi folosit pentru finanţarea diferitelor proiecte sociale. Este o formă foarte bună de autofinanţare”, spune preotul Daniel Necula.

Peste 60.000 de euro au fost investiţi în afacere, jumătate din bani fiind asiguraţi din bugetul organizaţiei. Asociaţia Ortodoxă Filantropia Berca este un ONG fondat în anul 2004, cu scopul derularii de proiecte sociale în domeniul protecţiei copiiilor aflaţi în dificutate şi a persoanelor vârstnice, precum şi a altor grupuri vulnerabile.

Dacă vreţi să îi cunoaşteţi mai bine şi chiar să comandaţi direct de la ei, sprijinind astfel şi o cauză socială, vizitaţi-le pagina de Facebook sau scrieţi-le pe traditionalnaturberca@gmail.com.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite