De ce vor autorităţile oraşului Buzău să redobândească o pădure de 170 de hectare din administrarea Romsilva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona amenajată a pădurii se întinde pe zece hectare
Zona amenajată a pădurii se întinde pe zece hectare

Autorităţile Buzăului au făcut un prim pas în demersul de redobândire în proprietatea municipalităţii a pădurii Crâng, din domeniul public al statului. Consilierii locali au aprobat forma finală a solicitării către Guvern de trecere a pădurii de 170 de hectare în proprietatea oraşului.

Consiliul Local a aprobat, joi, cu un singur vot împotrivă şi cu o abţinere, proiectul de hotărâre pentru aprobarea solicitării de trecere din domeniul public al statului şi administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor „Romsilva“ în proprietatea publică a municipiului Buzău şi administrarea Consiliului Local al municipiului Buzău a  bunului imobil „Pădurea Crâng“ din municipiul Buzău.

Consilierul Partidului Social Românesc, Silviu Roşioru, a votat împotrivă, argumentând că ”pădurea Crâng nu aduce niciun fel de beneficiu municipalităţii, ci doar o cheltuială în plus“, iar colegul său de partid, Ion Viorel, s-a abţinut.

Proiectul privind solicitarea de reintrare în proprietatea municipalităţii a pădurii Crâng a dat naştere unor polemici, consilierii opoziţiei avertizând că proiectul poate fi o sabie cu două tăişuri, în sensul în care, odată redobândit, în Crâng s-ar putea da liber la construcţii de către autorităţile locale.

Proiectul a obţinut votul majorităţii, dar cu câteva amendamente legate de interdiciţia de construire pe spaţiul verde, propuse de independentul Constantin Ionescu. 

„Astăzi s-a luat o decizie istorică: după 66 de ani, Crângul ar putea să redevină proprietatea municipiului Buzău. Este un lucru foarte important şi cred că Buzăul merită să adune toate valorile pe care le are, iar Crângul este una dintre valorile şi brandurile sale. Nu este brandul Romsilva, nu este brandul României, este brandul Buzăului. Avem nevoie de Crâng inclusiv pentru a rezolva problema celor 26 de metri pătraţi de spaţii verzi pe cap de locuitor“, a spus primarul Constantin Toma, la finalul şedinţei Consiliului Local Buzău.

Justificarea preluării pădurii Crâng de către administraţia locală este aceea că aceasta ar putea fi mult mai bine îngrijită. Pe de altă parte, pădurea care împrejmuieşte cel mai mare parc al Buzăului, ar reprezenta o garanţie a municipalităţii în cazul unor eventuale credite financiare.

Sursa delcampe.net

image

Pădurea Crâng a fost redată municipiului Buzău în anul 1881, printr-o hotărâre de guvern semnată de premierul liberal de la acea oră, I.C. Brătianu, după ce oraşul Buzău a dobândit-o în Justiţie după un proces de 100 de ani cu Episcopia Buzăului. A intrat în proprietatea statului, după instaurarea regimului comunist, municipalităţii rămânându-i dreptul de administrare doar pentru zece hectare, atât cât se întinde parcul amenajat pentru promenadă.

CITEŞTE ŞI FOTO VIDEO Arborii din Parcul Crâng, sursă de viaţă pentru buzoieni şi izvor de inspiraţie pentru mari artişti

Pădurea din care face parte Parcul Crâng, din municipiul Buzău, este de aproape două ori mai întinsă decât Herăstrău şi de zece ori, decât Cişmigiu. Doar o suprafaţă de zece hectare este însă amenajată pentru promenadă şi agrement, restul de peste 170 de hectare de pădure fiind străbătut doar de cărări din pământ, folosite de pădurarii care administrează fondul forestier.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite