De ce ne dor oasele când este frig şi cum putem ţine problemele departe de noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

„Mi-a intrat frigul în oase“ este o expresie pe care toţi o folosim atunci când avem o stare de disconfort, cu accente de durere la încheieturi, membrele inferioare şi superioare sau la spate. Se întâmplă începând din toamnă până în primăvară. Temperaturile scăzute le dau bătăi de cap celor cu reumatism, persoanelor care au suferit în trecut leziuni la mâini şi picioare şi mai ales bolnavilor cu afecţiuni mai grave ale sistemului osos.

Temperaturile exterioare scad de la o zi la alta, iar ieşitul din casă nu mai este pentru mulţi o placere. Pe unii îi sperie numai gândul că vine iarna, cu temperaturi sub 0 grade Celsius. Vorbim despre persoanele sensibile la frig, cărora temperaturile scăzute şi umiditatea le provoacă disconfort, sub diverse forme. 

Durerile de oase şi articulaţii, instalate din cauza frigului, afectează o mare parte din categoria meteodependenţilor. 

Acestea se manifestă ca o sensibilitate extremă la unul sau mai multe oase şi diferă de durerea de muşchi, deoarece este prezentă fie că te mişti, fie nu.

Apropierea anotimpului rece nu este deloc un moment de bucurie pentru persoanele care suferă de reumatism, scăderea temperaturilor, răceala şi umezeala afectându-i deopotrivă pe vârstnici şi pe tineri. Studiile arată cu peste 80% din populaţie se confruntă cu bolile reumatice, iar incidenţa lor creşte odată cu vârsta. 

Toate tipurile de afecţiuni reumatice sunt declanşate de temperaturile scăzute, deoarece receptorii de la nivelul oaselor devin mai sensibili din cauza frigului, umezelii şi schimbărilor atmosferice.

Medicii pun intensificarea durerilor osoase şi articulare în legătură directă cu circulaţia deficitară a sângelui la extremităţi, aşa cum sunt mâinile şi picioarele. Ţesutul osos suferă atunci când nu mai beneficiază de aportul normal de sânge.

”În cazul durerii la nivelul membrelor pelvine şi toracice, se explică prin faptul că atunci când e frig tot sângele se duce la organele vitale, inimă, creier şi altele, astfel că toate extremităţile rămân afectate. De altfel, frigul amplifică durerile deoarece corpul, luptându-se cu toate resursele, se confruntă cu o scădere a imunităţii, cu un deficit de vitamine. Organismul slăbeşte şi  toate oasele suferă, mai ales unde a existat o fractură mai veche sau alte leziuni, ori sunt nişte artroze”, spune medicul Sergiu Remişovschi, din Nehoiu.
image

Durerile articulare şi osoase resimţite de persoanele meteodependente diferă de la un individ la altul şi cresc în intensitate odată cu vârsta şi bolile fiecăruia. 

Pentru a evita neplăcerile produse de frig oaselor şi articulaţiilor, medicii ne recomandă măsuri de prevenţie pe toată durata vieţii. 

”Oasele suferă cel mai des, pentru că poartă toată greutatea corpului. E bine să avem grijă şi vara şi iarna de organismul nostru. Respectarea perioadelor de repaus, de somn, evitarea lezării oaselor, sunt foarte importante. Nu degeaba e prevăzut în codul muncii ca 11 luni să lucrezi şi o lună să te odihneşti. Numai că noi, în concedii lucrăm ba la casă, ba în câmp, şi suprasolicităm sistemul osos. Apoi, deşi trebuie să aibă 7 sau 8 ore de somn, omul munceşte până târziu şi se odihneşte puţin. Când vine iarna, decontăm această neglijenţă”, spune medicul Sergiu Remişovschi.

medic

Una dintre afecţiunile influenţate de perturbările atmosferice este artroza. În această boală, modificările osoase produse ca urmare a distrugerii cartilajului articular fac ca receptorii de la nivelul osului să resimtă schimbările atmosferice şi durerea să fie mai intensă.

Cele mai frecvente localizări ale artrozei sunt articulaţiile coloanei vertebrale, genunchii, articulaţiile coxofemurale şi unele articulaţii de la nivelul degetelor mâinilor sau picioarelor. În afară de durerea agravată de frig, pacienţii cu artroză mai remarcă limitarea mişcărilor articulare şi chiar deformarea articulaţiilor afectate.

Sfaturi pentru a scăpa de durerile osoase şi articulare provocate de frig:

Poartă haine din bumbac sau lână, întrucât aceste materiale izolează căldura şi protejează împotriva vântului sau precipitaţiilor. Astfel, zonele vulnerabile vor fi protejate şi intensitatea durerilor nu va fi atât de ridicată.

Disconfortul este simţitor ameliorat dacă foloseşti şosete groase şi mănuşi, atunci când ieşi din casă.

Pantofii de iarnă trebuie să fie cu jumătate de număr mai mari, deoarece, dacă sunt strînşi pe laba piciorului, ei afectează circulaţia, iar senzaţia de frig apare mai repede şi mai des.

Pantofii trebuie obligatoriu să fie din piele sau să aibă şsireturi şi o talpă cât mai flexibilă, care atenuează eventualele şocuri.

Pentru a scăpa de probleme poţi trata starea de la interior spre exterior; poţi lua o aspirină care să-ţi accelereze circulaţia sanguină, un supliment de vitamina B şi mult ceai de măceşe, renumit pentru proprietatile lui benefice în acest sens. 

Mai poţi apela şi la masarea mâinilor şi picioarelor cu ulei de mentă, apoi cu cremă de muşeţel pentru a hidrata pielea uscată.

Băile fierbinţi în sezonul rece au o acţiune benefică în menţinerea articulaţiilor încălzite. Sunt suficiente câteva minute în care să te încălzeşti înainte de a te pune în pat la somn. 

Alimentaţia este şi ea importantă. Legumele, fructele şi acizii graşi nesaturaţi au un impact benefic asupra durerilor articulare, scăzându-le intensitatea.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite