De ce creşte numărul copiilor bolnavi de diabet. Medic: „Nu aş duce copiii să mănânce la fast-food nici măcar ocazional“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diabetul zaharat, afecţiune din cauza căreia organismul nu poate procesa zahărul din alimente, reprezintă un pericol din ce în ce mai mare din cauza schimbării stilului de viaţă. Medicii spun că în ultima vreme se constată o scădere semnificativă a vârstei celor cu diabet, fiind înregistrate din ce în ce mai multe cazuri la copii şi adolescenţi.

Diabetului zaharat este o boală invizibilă, care se manifestă atunci când organismul nu produce destulă insulină sau nu o foloseşte cum trebuie, făcând ca glucoza să rămână în sânge, în loc să fie folosită ca substanţă nutritivă de către celule. 

Orice părinte trebuie să ştie că există patru tipuri de diabet: diabetul de tip 1, diabetul de tip 2, diabetul gestaţional şi diabetul secundar. Copiii pot dezvolta însă doar diabetul de tip 1, insulino-dependent, şi diabet de tip 2, insulino-independent.

Diabetul de tip 1 este mai frecvent la copii, în timp ce diabetul de tip 2 este mai probabil să afecteze adulţii, mai ales după 40 de ani

Diabetul de tip 1 este caracterizat de distrugerea celulelor producătoare de insulină din pancreas, în multe cazuri existând posibilitatea ca acest lucru să conducă la lipsa totală de insulină din organism. Din păcate, odată distruse, celulele pancreatice nu se pot reface, aşa că pacientul va avea nevoie, pentru tot restul vieţii, de insulină injectată. 

Diabetul de tip 2, insulino-independent, apare de obicei la persoanele adulte, însă în ultimii ani, din cauza stilului de viaţă nesănătos, a alimentaţiei fast-food, a sucurilor acidulate, a dulciurilor şi a lipsei de activitate fizică, numărul copiilor diagnosticaţi cu obezitate a crescut. Din acest motiv, tot mai mulţi copii fac diabet insulino-independent.

”Cauzele sunt multe. Sunt factori genetici şi factori de mediu. Într-o mare măsură, diabetul zaharat este o urmare a industrializării rapide şi a modificărilor stilului de viaţă. Alimentaţia nesănătoasă este cea mai incriminată dintre cauze. Dar ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă? Este acea alimentaţie care să ofere organismului energia necesară vieţii, să ţină organismul departe de îmbolnăviri, să prevină îmbolnăvirile, să îndepărteze timpul de îmbătrânire şi să normalizeze greutatea corporală şi glicemiile”, spune dr. Dana Gabriela Marinescu, şefa Secţiei Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice din Spitalul Judeţean Buzău.

Diabetul de tip 2 se dezvoltă treptat, pe o perioadă mai lungă de timp. În cazul acestuia, pancreasul poate produce suficientă insulină, însă organismul nu o poate folosi. În timp, din cauza asimilării slabe a insulinei, efectele asupra organismului pot fi devastatoare, la fel ca în cazul diabetului de tip 1.

În ambele tipuri de diabet, pe  care le pot dezvolta copiii, pot aparea simptome precum urinare frecventă, sete şi foame intensă. Acestea sunt câteva dintre indiciile care ar trebui să constituie un semnal de alarmă pentru orice părinte. Alte simptome sunt: starea de sete permanentă (polidipsia), senzaţia de uscăciune a gurii şi a gâtului, pierderea în greutate, pofta de mâncare ridicată (polifagia), stare de oboseala şi slăbiciune. 

Unele semne de diabet la copii pot apărea acut, în numai câteva zile de la declanşarea bolii, altele apar intermediar, la câteva săptămâni, sau lent, după aproximativ doi ani. Felul în care se instalează acestea depinde de vârsta copilului, accesul la îngrijiri medicale, infecţii, traumatisme, stres sau precocitatea diagnosticului.

image

Pentru a ţine diabetul departe de copii, e bine să ne asigurăm că din alimentaţia acestora nu lipsesc produsele cu grăsimi bune, precum peştele, mai ales tonul şi somonul, uleiurile vegetale lichide, nucile. De ştiut că grasimile rele se regăsesc în mezeluri, în mâncarea de tip fast-food, în carnea de porc.

”Eu combat foarte mult alimentaţia de fast-food şi mereu am spus că e bine să reinventăm gătitul acasă. Mai ales copiii, nu i-aş duce şi nu le-aş da mâncare din fast-food nici măcar ocazional. Dacă îi este poftă de o şaorma, fă-i acasă. Dacă totuşi îi este poftă în oraş, dacă ai posibilitatea, alege cantităţi mai mici de carne, fără adaosuri de sosuri, condimente. Dar de preferat este să nu îi dai. Dacă micuţul vrea dulce, încet-încet e bine să înlocuim dulcele concentrat, din comerţ, cu dulcele din frcute, care este mai sănătos”, este sfatul medicului Dana Marinescu, şefa Secţiei Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice din Spitalul Judeţean Buzău.   

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în prezent, în întreaga lume sunt 346 de milioane de persoane diagnosticate cu diabet.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite