Cum să ţii copilul departe de pericole, în vacanţa de vară. Sfatul unui medic specialist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă adevarul.ro
Arhivă adevarul.ro

Vacanţa de vară este perioada în care copiii petrec mult timp în aer liber, fie că sunt la mare, la munte, ori la ţară, la bunici. Ieşirile dese în aer liber sunt benefice pentru copii, dar, în acelaşi timp, generează anumite pericole. Unul dintre ele, spun medicii, este expunerea îndelungată la soare.

„În perioada asta, pentru că noi venim după o perioadă lungă de restricţii şi imunitatea tuturor a avut de suferit, le recomand părinţilor să scoată copiii cât de mult posibil, să-i plimbe, la munte, la mare, oriunde îşi doresc, dar să nu uite de nişte reguli pentru a evita anumite pericole”, declară Gina Anica, şef secţia UPU Pediatrie.

Unul dintre pericolele despre catre vorbeşte medicul pediatru este expunerea exagerată la soare. Deşi aduce o serie de beneficii organismului uman, expunerea îndelungată la soare, fără a aplica o cremă de protecţie, poate duce la apariţia unor afecţiuni ale pielii.

„Să nu stea în soare în intervalul orar 11.00 - 17.00, copiii să fie îmbrăcaţi în haine deschise, cu capul acoperit, hidrataţi. Este foarte importantă hidratarea în perioada aceasta; tot timpul copiii trebuie să fie acoperiţi cu cremă de soare, cu spray-uri repelente pentru ţânţari”, transmite medicul Gina Anica. 

În zilele caniculare, nu doar soarele pune în pericol sănătatea copiilor. În această perioadă, consumul unor alimente alterate sau care nu au fost bine spălate pot duce la apariţia unor afecţiuni digestive. Potrivit medicului buzoian, enterocolitele sunt cele mai frecvente afecţiuni digestive. „Părinţii trebuie să aibă, de asemenea, mare grijă pentru alimentaţia din această perioadă, pentru igiena mâinilor şi verificarea alimentelor pe care le consumă copiii. În general, vara, pe lângă vărsături şi diaree, copiii care stau destul timp în soare se deshidratează foarte uşor”, mai spune medicul buzoian.

Simptomele sunt foarte variate. Crampele abdominale intense sunt un indiciu clar de afecţiune a tractului digestiv. La fel, o durere abdominală discretă poate fi semnalul care anunţă o enterocolită care s-ar putea agrava.

Dacă nu este vorba despre o enterocolită severă, care nu se manifestă prin scaune cu multe mucozităţi, cu sânge care să necesite internare, tratamentul constă în repaus digestiv, perioadă în care copilul nu mănâncă şi nu bea un anumit număr de ore, la recomandarea medicului.

Dacă sunteţi în concediu şi mâncaţi la restaurant, alegeţi localuri cunoscute sau despre care ştiţi că nu au avut vreodată probleme legate de mâncare. Totodată, este important ca în această perioadă cu temperaturi ridicate, alimentele să fie păstrate la rece.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite