Ceapa roşie de Buzău, regina salatelor. Este apreciată de gospodine pentru aromă, dulceaţă şi iuţime moderată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Iulian Bunila
FOTO Iulian Bunila

În această perioadă a anului, ceapa de apă roşie de Buzău este scoasă din pământ şi vândută în pieţe sau pe marginea drumului, în apropierea municipiului Buzău. Mai puţin iute decât celelalte soiuri, ceapa roşie cultivată de grădinarii buzoieni este ideală pentru salatele de toamnă. În tocăniţe, ciorbe sau pur şi simplu crudă, ceapa de apă roşie de Buzău este ingredientul-minune.

Ceapa roşie de Buzău se produce în bazinul legumicol Mărăcineni – Măteşti - Săpoca, de lângă municipiul Buzău. De altfel, localnicii din zonă sunt cunoscuţi ca fiind cei mai mari producători ai acestui soi de ceapă din ţară. 

Sute de hectare de teren agricol din comunele Mărăcineni şi Săpoca sunt cultivate, an de an, cu ceapă roşie . 

Cultivarea cepei în acest areal se practică de foarte mult timp. La început, ceapa era însămânţată pe domeniile Episcopiei Buzăului, boierilor locali şi pe suprafeţe restrânse, în gospodăriile populaţiei. În timp, odată cu evoluţia agriculturii, aceasta a ocupat suprafeţe însemnate în fermele agricole de stat. 

Istoria cepei de Buzău coboară mult în timp. Vorbim la început despre o ceapă albă, alungită, denumită popular „Bot de Vulpe“. Nu se ştie exact dacă această ceapă de Buzău a fost adusă de colonişti bulgari, grădinari sârbi, aşa cum sunt cunoscuţi astăzi, sau au găsit-o aici. Cert este că ei au cultivat-o şi au păstrat-o până astăzi.

Cum a apărut Ceapa roşie de Buzău

În ultimul deceniu de comunism, pentru mulţi buzoieni din cartierele mărginaşe şi din satele vecine oraşului, vânzarea  legumelor produse pe terenurile primite de la autorităţi pe prundul Buzăului, era singura sursă de existenţă.

image

Dorind să câştige mai mult, au încercat să-şi vândă producţia de ceapă albă ”Bot de Vulpe” şi în Ardeal. Acolo nu au avut succes, fiind preferată ceapa roşie. Grădinari pricepuţi, sătenii buzoieni au cultivat la un loc, lăsând să se încrucişeze liber ceapa lor tradiţională cu ceapa roşie din Ardeal. Aşa s-a înroşit „Botul de Vulpe“.

”Ceapa de apă roşie de Buzău este relativ nouă. A apărut după anii ’80. Grădinarii noştri primiseră loturi aici, pe prundul gârlei, după ce fuseseră expropriaţi şi mutaţi la bloc. Comuniştii au găsit soluţia de a le da nişte loturi pe care să le folosească. Ei cultivau în special ceapa de Buzău şi mergeau des la Braşov unde era centru industrial puternic. Doar că ceapa albă nu se căuta acolo pentru că era foarte apreciată ceapa roşie de Făgăraş, de Turda, nişte soiuri din zona lor. Aatunci, ei au luat ceapă de acolo din zonă, care este cu forma rotundă, uşor aplatizată, şi au încrucişat-o cu ceapa de aici. Aşa a apărut această ceapă lungă roşie de Buzău din care am scos un soi la staţiunea de Cerceare denumit Rubiniu” ing. Costel Vânătoru, şeful Laboratorului de ameliorare din cadrul Staşiunii de Cercetare Legumicolă Buzău
image

În timp, cultivatorii buzoieni au obţinut un biotip îmbunătăţit, valoros. Acesta, prin selecţie îndelungată, s-a stabilizat, fiind cultivat acum pe scară largă în bazinul legumicol Buzău. Ceapa roşie de Buzău s-a remarcat în special prin culoarea specifică, roşu-violet, gust şi aromă deosebite.

”Calitativ este deosebită de alte soiuri. Este zemoasă, cu usturime medie, aromată. Este o reuşită din punct de vedere genetic. Se depreciază însă un pic mai rapid pentru că are mai puţină substanţă uscată, fiind lungă, mare. Nu închide nici bine la codiţă faţă de cealaltă care este mai densă, mai iute şi închide mai bine la codiţă”, spune cercetătorul Costel Vânătoru.

image

Ceapa roşie de Buzău este un ingredient nelipsit din reţetarele multor bucătari. Chef Cristi Dobre este unul dintre cei care au descoperit rolul cepei aromate, cu gust dulceag, produsă de grădinarii buzoieni în preparatele culinare, fie ele tocăniţe, ciorbe sau salate.

”M-am documentat mult şi ştiu că soiul cepei de apă de Buzău este învăţat cu solul din Buzău, dar numai din jurul oraşului, calitatea cea mai bună fiind în bazinul Mărăcineni, satul Potoceni. Aici solul are ceva special, deoarece ceapa nu te faci să verşi lacrimi pe tocător, este foarte gustoasă în orice mâncare, un gust dulceag şi o culoare cum nu găseşti la altă ceapă, violet cu tentă de roşu. Este recomandată la salate, la tocăniţe, aproape la orice mâncare la care vrei să îi dai gustul suprem şi adevarat. este bogată în vitaminele B1, B2, B3, B5, C, E, K, bogată în calciu, magneziu, fier, fosfor potasiu, zinc”, spune Chef Cristi Dobre.
image

Salată de ceapă roşie în oţet 

Chef Cristi Dobre ne împărtăşeşte reţeta uneia dintre salatele sale preferate, pe care o putem servi simplă, în burgeri, în sandviciuri, sau în alte salate.

Ne trebuie trei cepe roşii de apă, medii, o lingură de zahăr, o linguriţă de miere, una rasă de sare, 200 ml. de oţet alb, doi căţei de usturoi, zece boabe de piper, câteva boabe de fructe de pădure, dacă avem, cinci fire de cimbrişor proaspăt, jumătate de ardei roşu uscat tăiat.

Dizolvăm sarea şi zahărul în oţet iar la finalul procesului adăugăm mierea. Punem restul de ingrediente, inclusiv usturoiul care trebuie tăiat în patru. 

”Curăţăm ceapa şi o tăiem rondele; separat fierbem patru sau cinci căni de apă, în care adăugăm ceapa când dă în clocot. Închidem imediat focul de la aragaz, pentru că ceapa trebuie lăsată al dente, adică fiartă mai puţin decât normal. Scoatem ceapa după zece minute, scurgem, după care o punem într-un bol amestecând mixul de oţet şi celelalte ingrediente”, spune Chef Cristi Dobre.

Salata se ţine la frigider după care fiecare o consumă după preferinţă. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite