Cauzele cumplitei boli Parkinson. „În cazul pacienţilor tineri, e de vină un drog foarte cunoscut printre consumatori“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Boala Parkinson este considerată a fi una dintre maladiile cele mai grave la nivel modial, din cauza efectelor devastatoare pe care le are asupra oamenilor. În România, sunt peste 70.000 de persoane care suferă de această boală iar între ele sunt şi tineri. În cazul lor, de vină sunt drogurile, spun specialiştii.

Cercetările ştiinţifice arată că leziunea bolii Parkinson se găseşte în creier, în mezencefal. Celulele nervoase afectate sunt situate într-o zonă numită substantia nigra, care sintetizează dopamina ce permite controlarea mişcărilor. 

Când acest tip de celule nervoase mor, în proporţie de peste 80%, simptomele Parkinson încep să se manifeste. Simptomele sunt exprimate prin mişcări lente, tremurul mâinilor, picioarelor sau a altor părţi ale corpului şi prezenţa gesturilor rigide.

”Boala în stadii avansate se manifestă prin tremur pronunţat ale membrelor, mai ales ale mâinilor. Asta înseamnă că nu pot ţine lingura, paharul, în mâini, îi tremură în aşa fel mâinile încât îi dă o instabilitate în mişcări şi atunci când duce cana la gură varsă conţinutul, fapt care îi deranjează. Un alt simptom îl reprezintă tulburările de echilibru. Tocmai pentru tulburările de echilibru care apar în stadiul avansat al bolii este dedicat un baston cu patru picioare care le oferă bolnavilor stabilitate”, spune medicul Angela Mânăscurtă, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Boala Parkinson ”Laleaua Buzăului”.

Pacienţii care suferă de Parkinson nu se vindecă total niciodată, dar se pot recupera astfel încât să ducă o viaţă normală.

”Alte simptome sunt freezingul sau îngheţarea. Dimineaţa e foarte pronunţată această senzaţie, deoarece dozele de noapte ale dopaminei sunt mici. Insuficienţa dopaminei este cauza primordială a bolii Parkinson iar dimineaţa este într-o cantitate foarte mică la nivelul creierului. Noi prin medicaţie suplimentăm această doză. Până îşi fac efectul medicamentele pacientul normal că este în acest freezing. De exemplu, nu se poate da jos din pat, sau dacă s-a dat jos din pat vrea să se încheie la nasturi dar se blochează. Sau, se porneşte din pat şi poate să se blocheze mergând spre baie, să nu mai poată face mişcări. Este destul de deranjant.” Dr. Angela Mânăscurtă

Cauza idiopatică a bolii Parkinson nu este cunoscută. De obicei, aceasta este legată de înaintarea în vârstă, de motive ereditare şi cele ale mediului înconjurător.

”Avem în creier un neurotransmiţător, dopamina. În timp, creierul nostru îmbătrâneşte, se atrofiază, şi această substanţă scade în cantitate mai ales după vârsta de 50, 55 de ani. De aceea, vârstnicii peste 60 de ani încep să devină mai ursuzi, nu prea mai glumesc, se mişcă mai greu. La unele persoane această cantitate de dopamină scade foarte mult din diverse cauze. Poate fi o vulnerabilitate genetică sau un conglomerat de cauze”, susţine dr. Angela Mânăscurtă.

Imagine indisponibilă

În România sunt circa 75.000 de persoane care suferă de această boală. Conform unor studii, boala Parkinson începe să afecteze din ce în ce mai mult adulţii sub 50 de ani. Acest lucru ar putea fi cauzat de factorii genetici, poluare, infecţii, medicamente sau substanţe chimice. 

”Sunt factori care pot influenţa apariţia bolii Parkinson. Foarte frecvent apar traumatisme, accidente rutiere, lovituri la cap. De aceea boxerii pot dezvolta boala Parkinson. Suntem o ţară agrară şi persoanele de la ţară folosesc pesticide, ierbicie, diferiţi solvenţi organici. Se întâmplă să inhaleze aceste particule iar consecinţe pot fi apariţia sindromului parkinsonian”, spune medicul buzoian.

Ceea ce surprinde este că în ultima vreme au apărut cazuri la vârste de 20 sau 30 de ani. Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Boala Parkinson ”Laleaua Buzăului”, dr. Angela Mânăscurtă, afirmă că ”circa 15% din persoanele bolnave de Parkinson sunt persoane relativ tinere”. 

”În cazul bolnavilor tineri este de vină un drog foarte cunoscut printre persoanele care consumă astfel de substanţe sau distribuitori. MTPT se numeşte. Este un drog pe care un tânăr chimist l-a inventat din întâmplare dar care, întrebuinţat, poate da din primele doze sindromul parkinsonian sau poate dezvolta boala Parkinson. Orice consum de drog poate avea consecinţe foarte grave în acest sens”, declară Angela Mânăscurtă, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Boala Parkinson ”Laleaua Buzăului”.  

În judeţul Buzău sunt peste 1.500 de pacienţi care suferă de această boală, însă numărul bolnavilor care nu au fost diagnosticati este mai mare. Fără tratarea la timp, existenţa pacienţilor se va scurta semnificativ.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite