Plătite cu milioane de lei din bani publici, firmele ce trebuiau să deszăpezească drumurile judeţene au lăsat o grămadă de sate izolate timp de două zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Buzău a avut cele mai multe drumuri blocate din ţară, fără ca utilajele societăţilor plătite cu aproape 4,5 milione de lei să intervină zeci de ore. 12 drumuri judeţene au fost închise traficului fără ca firmele plătite pentru a le face accesibile să intervină cu adevărat, până aseară, în cele două zile de ninsoare abundentă.

Petro Consind Pătârlagele şi Conferic, firmele care au câştigat licitaţia pentru deszăpezirea drumurilor judeţene şi au încheiat contracte în valoare de aproape 4,5 milioane de lei plătite de Consiliul Judeţean, nu au intervenit în cele două zile de viscol, sâmbătă şi duminică. În felul acesta zeci de localităţi au fost complet izolate.

Astăzi dimineaţă, zece din aceste drumuri erau încă închise şi abia după prânz s-a anunţat deszăpezirea lor şi reluarea traficului.


Firma Conferic ar fi trebuit să se ocupe de zona 1 Buzău, zona 2 Râmnicu Sărat şi zona 5 Vintilă Vodă iar firmei Petro Consind îi reveneau zona 3 Pogoanele, respectiv zona 4 Ruşeţu. Valoarea totală a contractelor este de aproape 4,5 milioane de lei, cu 1.450.375 de lei pentru Petro Consind şi 2.910.766 la Conferic. Dovada faptului că niciuna dintre ele nu a trimis utilaje pe drumurile din judeţ stă în faptul că 12 drumuri au fost complet blocate de nămeţi, iar zece încă erau în această stare în această dimineaţă. Abia după prânz s-a anunţat deszăpezirea lor şi reluarea traficului.


Toleranţă de la Consiliul Judeţean


Chiar dacă drumurile au fost blocate şi zeci de persoane au rămas înzăpezite în autoturisme şi în autobuze, reprezentanţii autorităţii contractante, Consiliul Judeţean, consideră că cele două firme şi-au făcut datoria. Mai mult decât atât, vinovţi sunt scoşi oamenii care au ignorant codul galben şi au plecat la drum, mergându-se până acolo încât să se afirme că aceştia meritau să stea în zăpadă dacă nu au ţinut cont de avertizările meteo.


"Există normative care prevăd clar că utilajele nu au voie să intervină dacă ninge şi este viscol. Se întâmplă peste tot ca maşinile să rămână blocate. A existat o atenţionare pe care oamenii ar fi trebuit să o respecte. Dacă au ignorant-o, trebuiau să stea în zăpadă ", ne-a declarat Cătălin Botezatu, şeful Serviciului de achiziţii din cadrul Consiliului Judeţean Buzău.


Că se poate totuşi interveni şi pe timp de viscol atunci când te interesează soarta oamenilor, au demonstrat agentul de poliţie Cătălin Grigore din Glodeanu Sărat şi un localnic, Gheorghe Sânpetru, proprietar al unui tractor. Doar cei doi, cu un tractor ce avea la remorcă Loganul de serviciu al poliţiştului, au scos din nămeţi 25 de persoane ce rămăseseră izolate, lucru pe care firmele plătite cu milioane de lei nu l-au făcut.


Prefectura cere sancţiuni


Reprezentanţii Prefecturii au verificat felul în care firmele de deszăpezire şi-au făcut treaba şi consideră că administratorii ar trebui sancţionaţi.
"Eu sunt profund nemulţumit de modul în care au acţionat societăţile care au contracte pentru deszăpezire. Au preferat ca utilajele să acţioneze cu lama jos fără a împrăştia material antiderapant, nefăcând altceva decât să dezgroape gheaţa de sub zăpadă. Urmează să luăm măsurile legale faţă de factorii responsabili. Administratorii drumurilor respective ar trebui să ia măsuri faţă de societăţile care au câştigat licitaţiile respective", ne-a declarat subprefectul Ovidiu Anghel.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite