PORTRET / Răzvan Nicula - Învăţătorul pasionat de multimedia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autodidact, s-a specializat singur în editarea foto-video şi web - design, realizând site-urile mai multor comune din judeţul Buzău.

Răzvan Nicula a prins gustul pentru calculatoare şi internet cu cinci ani în urmă. Se mutase în Gherăseni şi din senin i-a venit ideea să facă un site al comunei care îl adoptase.

„Fiind pasionat de internet şi calculatoare, m-am gândit să dezvolt un site şi normal că am plecat cu al Primăriei Gherăseni, de care m-am ţinut până prin 2006, când m-am căsătorit. Apoi, m-am mutat la Smeeni, am lăsat-o mai încet cu primul site şi am conceput unul nou, pentru localitatea în care m-am mutat. Lucrez la el împreună cu socrul meu, care este pasionat de artă şi literatură, deşi este profesor de matematică", spune Răzvan.

Tânărul se îngrijeşte să actualizeze zilnic conţinutul paginei web a comunei Smeeni. „Site-ul e cu imagini, filme şi informaţii utile despre actualitatea comunei dar şi informaţii istorice. Recent, mi-a picat în mână o monografie şi am postat cam tot ce ţine de istoricul comunei. Am mai pus informaţii despre şcoală, pentru elevi. Lucrând în branşă, ca socrul meu, am avut acces la astfel de informaţii", spune Răzvan Nicula.

Ne spune cu mândrie că pagina sa este accesată zilnic de cel puţin 20 de persoane, „ceea ce pentru un site de internet de la ţară e suficient". „Cei care accesează paginile realizate de mine sunt cei plecaţi în străinătate dar şi tineretul din localitate, elevii de şcoală. După ce mă văd cu camera video prin sat sau cu aparatul de fotografiat, vor să vadă ce postez", spune învăţătorul.

La un an după ce a lansat site-ul comunei Smeeni, a realizat unul şi pentru Brădeanu, comuna în care lucrează ca învăţător.
O altă pasiune a lui Răzvan este editarea foto-video. Se declară un autodidact care îşi doreşte să devină un cunoscut specialist în materie de filmări, în zonă. „Prin 2005 mi-a picat în mână o cameră, un Sony pentru amatori, şi am vrut să văd ce poate face. Am descărcat manuale de editare şi am învăţat singur. În domeniul video-foto vreau să dezvolt o mică afacere, de care să ştie toată lumea de aici. Până acum am filmat festivalul Crizantemelor, trei ediţii, pe care le-am postat pe site-ul primăriei Brădeanu. La Ţinteşti am mai filmat un festival tradiţional", mărturiseşte învăţătorul.
Dintre montajele pe care le-a urcat pe site-urile realizate de el, cele mai reuşite, spune Răzvan, sunt cele cu Nea Gicuţă, o „vedetă" a satului Moisica, Smeeni, care din păcate a murit de curând.

„Era simpatic. Prima oară l-am filmat la alegerile din 2008. Avea o mustaţă mare şi trebăluia prin primărie. L-am filmat, a văzut cum dădea pe sticlă şi după aia s-a dus imediat să îşi cumpere televizor şi DVD, pentru că nu avea aşa ceva până atunci. Era fierar şi creştea animale. Pentru că imi cerea mereu să îl filmez, i-am zis într-o zi: «nea Gicuţă hai să facem o comedie». L-am pus să alerge cu calul pe luncă, flutura sabia şi purta tot felul de pălării. Ajunsese vedeta comunei iar acum mai trăieşte prin filmuleţele mele", povesteşte Răzvan.


Întrebări şi răspunsuri:

Şcoala îţi lasă timp pentru pasiuni?
În cursul săptămânii, zilnic, cam trei ore stau continuu la calculator, cu toate că am două clase la simultan, întâi şi a treia, care mă ţin ocupat. Dar tot îmi fac timp, pentru că atunci când e de lucru nu mă las până nu termin şi de multe ori mă apucă două noaptea.

Elevii cum percep cealaltă latură a învăţătorului?
Copiii se bucură pentru că ştiu că îi filmez, îi fotografiez, le înregistrez serbările şcolare. Unora le-am făcut o surpriză la final de an şi le-am făcut un montaj cu ce au făcut ei de-a lungul anilor. Cu asta vor rămâne peste ani şi ani şi îşi vor aduce aminte că a fost un învăţător care s-a gândit la ei.

Ce îi place
Îmi place mult să conduc maşina. Îmi place să călătoresc, dar nu prea mai sunt bani. Îmi place marea pe timp de iarnă, dar la fel de mult şi muntele şi să fac poze de călătorie. Cred că am peste 50 de mii de poze strânse din excursii.

Ce nu îi place
Am observat că cei de la ţară care îşi fac abonament la internet o fac pentru jocuri, filme şi muzică. Nu ştiu că pot accesa internetul şi pentru alte genuri de informaţii, presă. Nu îmi place că nu sunt sprijinit de autorităţi în ceea ce fac. Am încercat o rubrică, pe site, un interviu cu bătrânii satului dar nu am primit o bază de date, nimic.

Profil
Născut: 4 iulie 1980, în Buzău
Ocupaţia: învăţător la Şcoala Brădeanu
Familie: căsătorit

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite