PORTRET / Vasile Suditu - Are trei invenţii brevetate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintre numeroasele sale creaţii, buzoianul este foarte mândru de două dintre ele, broasca de uşă legată la telefonul mobil care sună proprietarul şi mouse-ul care cheamă poliţia.

Vasile Suditu are 82 de ani şi a fost inginer. După ce hoţii i-au călcat casa, buzoianul s-a apucat să inventeze încuietori pentru uşi. Incidentul care l-a ambiţionat pe buzoian să devină inventator s-a întâmplat cu peste 40 de ani în urmă.

"Prima invenţie am făcut-o parcă prin anul 1976 şi nu era foarte complicată, era o yală normală pe care am îmbunătăţit-o puţin", îşi aminteşte Vasile Suditu.
De-a lungul timpului bărbatul a făcut aproape 20 de proiecte de încuietori, dintre care trei au fost deja brevetate. Inventatorul buzoian spune că jumătate din creaţiile sale sunt de fapt variante mult îmbunătăţite ale yalelor din comerţ.
"Pentru că nu am avut bani, am brevetat doar trei inventii. Prima a fost o broască cu cheie dublă, apoi un lacăt tot pe principiul cu bolţuri care nu se poate sparge şi ultima este o broască cu bolţuri iar acum urmează a patra, cu o componentă electronică", ne-a declarat Vasile Suditu.

image

Dintre toate sistemele de siguranţă pe care le-a gândit şi perfecţionat, cel mai mult ţine la două dintre ele. Este vorba de o broască de uşă conectată la telefonul mobil care apelează proprieatrul în momentul efracţiei. Cealaltă este destinată firmelor, un mouse de calculator care cheamă poliţia la un simplu click.
Prima este destul de simplă, la o broască normală este conectat un telefon mobil, prin intermediul unui fir. În momentul în care cineva încearcă să forţeze uşa sau bagă o cheie care nu se potriveşte în yală, telefonul mobil apelează automat un număr setat dinainte.

"Dacă cineva vine şi vrea să deschidă o uşă cu diferite improvizaţii, în momentul în care încearcâ să facă descuierea, împingând bolţurile atinge un contact care produce apelul telefonic la poliţie sau la proprietarul apartamentului", ne explică inventatorul.
Mouse-ul care cheamă poliţia este un sistem de alarmă simplu, care dă semnalul în momentul în care tâlharii încearcă să jefuiască o bancă, o casă de schimb valutar sau de amanet. Inventatorul a conectat printr-un cablu un mouse la un telefon mobil care apelează numărul de urgență la un simplu click. Lucrătorul de la ghişeu trebuie doar să simuleze că lucrează la calculator, că ar sta în mod curent cu mând pe mouse, pentru a nu trezi suspiciunea hoţilor. "Am luat un mouse de la un calculator, l-am legat la un telefon mobil, nu foarte performant, dar care are în agendă numărul de urgenţă. În momentul în care vine tâlharul şi ameninţă, persoana de la ghişeu, înainte să ridice mîinile dă un click pe mouse care acţionează telefonul şi apelează numărul setat. E mai simplu decât să cauţi nu ştiu ce buton", ne-a dezvăluit Vasile Suditu secretul invenţiei sale.
Buzoianul este mulţumit că în timp a reuşit să vândă 50 dintre creaţiile sale şi că nu a primit plângeri din partea clienţilor.

Întrebări şi răspunsuri
Aţi brevetat doar trei dintre invenţii. Cu restul ce se întâmplă?
În ultimii ani am avut parte şi de decepţii pentru că mi-am văzut două dintre invenţii expuse la un târg de specialitate. Pe etichete erau trecute numele a doi producători, unul din Olanda iar celălalt din Bulgaria. Acest lucru s-a întâmplat pentru că nu am avut bani să le brevetez pe toate, le-am arătat la unul şi la altul şi mi-au furat ideea.
Aveţi un atelier mare în care lucraţi?
Nici vorbă de atelier, mereu am lucrat pe balcon unde sunt toate împrăştiate pentru că nu sunt foarte ordonat, spre disperarea soţiei care strânge mereu după mime. Excepţie fac iarna când lucrez în una dintre camerele apartamentului.

Ce îi place
Îmi place să îmi petrec timpul cu soţia mea şi cu nepoţii atunci când vin pe la noi. Îmi plac foarte mult plimbările în natură, în aer liber. De asemenea, mi-a plăcut întotdeauna să fac ceva din nimic, să las ceva în urma mea, să se vadă că am trăit pe lumea asta.

Ce nu îi place
Nu suport glumele proaste şi nici pe cei care le fac. Eu sunt dintotdeauna un conservator, la mine familia a fost şi va rămâne pe primul loc. Confortul psihic mi-l oferă liniştea de acasă. Nu îmi place să fac rău oamenilor, pentru că nu suport să văd pe cineva să suferă.

Profil:
Născut: 9 februarie 1929 la Buzău
Familie: căsătorit
Ocupaţie: pensionar

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite