Haos în administraţia buzoiană provocat de ANAF, un ordin controversat a lăsat Primăria şi CJ fără 1,2 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Buzău şi Consiliul Judeţului au rămas fără încasări de cinci milioane de lei. Nu mai sunt bani de salarii şi plata serviciilor. Totul este provocat de un ordin confuz, în urma căruia impozitele au fost plătite altor judeţe. Primarul Buzăului cere demisia preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar.

Veniturile încasate de Consiliul Judeţean şi Primăria Buzău au scăzut în aceasta lună cu aproape 5 milioane de lei în urma Ordinului 232, emis la data 1 februarie de ANAF, prin care s-au adus modificări la modul colectării impozitelor.

Pentru că prevederile respectivului ordin au fost confuze, firmele care au puncte de lucru la Buzău şi-au achitat impozitele în alte judeţe.

„De vină sunt agentii economici, care n-au completat aşa cum trebuie nişte rubrici din formularul de impozit. N-au ştiut ce importanţă are completarea acestor rubrici şi banii au fost trimişi în judeţele unde firmele au sediile mamă. Urmează să le trimitem notificări prin care le aducem la cunoştinţă rubricile pe care le-au completat greşit. Banii se vor recupera până la urmă, dar va dura cel puţin o lună", a declarat Rodica Mocanu, directorul adjunt al Finanţelor Publice Buzău.

Astfel, Primăria municipiului Buzău a ajuns să intre în încapacitate de plăţi după ce bugetul a fost hăcuit cu mai multe milioane de lei.

„În urma ordinului ministrului Blejnar, am pierdut trei milioane de lei. Situaţia este complicată pentru că am întârziat cu plata serviciilor. Nu mai avem bani de salarii şi nici de utilităţi. N-am reuşit să plătim iluminatul public şi salubritatea.Chiar dacă vom reuşi cumva să recuperăm aceşti bani, ministerul trebuie să mi-i dea înapoi cu majorări, pentru că timpul trece şi noi trebuie să achităm penalităţi. Îi cer demisia ministrului pentru aceste prejudicii pe care le-am suferit" a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală.

În urma acestei situaţii fără precedent, a fost afectat şi Consiliul Judeţean, care a pierdut în numai o lună 1, 7 milioane de lei.

Reprezentanţii instituţiei spun că au adresat memorii la minister pentru recuperarea banilor după ce au realizat că nu mai pot achita nici măcar salariile angajaţilor din teritoriu.

„Lipsa fondurilor duce la neplata salariilor şi la lipsa investiţiilor din judeţ. În curând, ne putem aştepta la un blocaj financiar de proporţii. Oricum, dacă mai durează mai mult de o lună, ne va fi foarte greu să ne revenim. Vom rămâne cu datorii imense pe care nu vom avea de unde să le achităm", a declarat Liviu Ciolan, directorul executiv al Direcţiei Economice din cadrul Consiliului Judeţean Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite