PORTRET / Norocel Dima - Un rugbist printre poliţiştii locali buzoieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre agenţii serviciului de intervenţie rapidă din Poliţia Locală Buzău este fost câştigător al Cupei României, la sfârşitul anilor '80, cu echipa fanion de atunci a Buzăului, Contactoare.

Norocel Dima a ajuns să practice sport de performanţă când era în clasa a şaptea, îndrumat de profesorul de educaţie fizică. „Am început să practic rugby-ul la 13 ani, la liceul CFR din Buzău. Până la vârsta de 17 ani am fost în echipa de juniori a acestei şcoli după care am fost cooptat la echipa mare, care se numea Contactoare Buzău. Am jucat până la 28 de ani în această echipă, care atunci se afla în prima ligă a rugbyului românesc. Sportul avea să mă ajute în acei ani, pentru că am efectuat stagiul militar la Steaua, unde am avut ocazia să joc şi câteva meciuri internaţionale", mărturiseşte Norocel Dima.

PORTRET / Alina Alexandra Lăudatu este pregătită să lupte cu infractorii „de catifea”

A parcurs toate treptele performanţei, apogeul fiind momentul în care a ridicat deasupra capului trofeul Cupei României. „Cea mai mare performanţă a fost înainte de Revoluţie, când jucam la Contactoare şi am câştigat Cupa României, în anul 1989. O altă performanţă importantă pentru mine a fost când eram la Steaua şi o selecţionată a armatei noastre a învins echipa similară franceză", îşi aminteşte cu plăcere Norocel Dima.
După ce a încheiat cariera sportivă, Norocel Dima s-a angajat în Corpul Gardienilor Publici, care s-a transformat ulterior în Poliţia Comunitară, apoi în Poliţia Locală. Şi aici, sportul ocupă un rol important. „Avem construită o sală de sport, unde ne menţinem condiţia fizică, iar în timpul liber chiar mai jucăm rugby între noi", spune agentul de poliţie locală.

Mărturiseşte că sportul practicat în adolescenţă a avut un rol hotărâtor atunci când a intrat la gardienii publici. „Se doreau băieţi atletici care să facă faţă unor cerinţe. Pe mine m-a ajutat mult acest sport şi dacă ar fi să o iau de la capăt, tot rugby aş juca", declară agentul Norocel Dima.
Agentul Dima face echipă în serviciul de intervenţie rapidă a Poliţiei Locale Buzău cu încă doi foşti sportivi. Lucrează în ture de 12 cu 24 şi mărturiseşte că se simte epuizat după o zi de muncă, cu toată rezistenţa sa fizică dobândită prin antrenament intens.
„Toate apelurile 112 cărora agenţii poliţiei naţionale nu reuşesc să le dea curs, ni le trimit nouă. Avem de-a face cu tot spectrul de fărădelegi. La Buzău, în general, se comit foarte multe infracţiuni în special cu romii, bătăi prin baruri, scandaluri în cartierele mărginaşe, furturi. Acum o lună de zile, în cartierul Mihai Viteazul s-au spart 20 de autovehicule din care s-au furat acumulatorii. La scurt timp i-am depistat şi i-am predat organelor de poliţie", spune poliţistul local, Norocel Dima.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:
V-aţi gândit la o revenire în sport?
M-am gândit să fac şcoala de antrenori sau să intru în arbitraj, dar o dată cu înaintarea în vârstă parcă se mai estompează această dorinţă. Oricum, încă nu e târziu, pentru că mulţi colegi de-ai mei au început cariera de arbitru de rugby la 42, 43 de ani şi m-aş mai putea decide. Unul a ajuns chiar observator federal".
Aveţi o echipă preferată?
Ţin cu Stejarul Buzău şi merg la toate meciurile de acasă. Observ însă că faţă de noi acum e o generaţie puţin mai lentă, nu au o mentalitate de pregătire şi parcă practică acest sport fără pasiunea care era atunci.

Ce îi place
Îmi plac activităţile recreative. Desigur, să joc rugby în timpul liber, cu colegii. Este ca mersul pe bicicletă, pe care îl înveţi şi nu îl uiţi. Îmi place să mă antrenez şi să mă menţin în formă, pentru că în meseria asta, dacă nu te bazezi şi pe forţă, nu poţi face faţă unor situaţii.
Ce nu-i place
Nu îmi place lipsa de educaţie, din cauza căreia apar tot felul de probleme în comportamentul unora. Nu îmi mai place ce se întâmplă cu flagelul ăsta al etnobotanicelor. Am condus mulţi tineri la poliţie, consumatori de plante halucinogene, iar într-un caz am găsit chiar şi haşiş.

PROFIL
Născut. 4 martie 1970, în Buzău
Ocupaţia: agent Poliţia Locală
Familie: căsătorit, un copil

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite