Serviciu special “112” pentru surdo – muţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul dispecerat de urgenţă din ţară pentru cei cu deficienţe de vorbire şi auz este înfiinţat la Buzău. Centrul va fi deservit de persoane specializate în limbajul mimico-gestual care vor fi capabile să preia apelurile de urgenţă ale surdo-muţilor.

Cele 400 de familii din judeţul Buzău care au membri cu deficienţe de auz şi vorbire vor avea din toamnă un serviciu special de urgenţă. Propunerea a venit din partea Asociaţiei „1 Iunie" în urmă cu câteva luni, iar acum pregătirile sunt pe ultima sută de metri.
Dispeceratul va funcţiona în cadrul Prefecturii Buzău şi reprezintă un proiect - pilot, în funcţie de felul în care va funcţiona urmând să se decidă extinderea în toate judeţele din ţară.
„Suntem parteneri în proiectul pentru extinderea reţelei 112 pentru surdo- muţi. S-au obţinut toate avizele necesare şi într-o lună, maxim două, va intra în funcţiune. Prefectura pune la dispoziţie un spaţiu pentru desfăşurarea acestui proiect", a declarat Paul Beganu, prefectul Buzăului.

Se caută soluţii tehnice
Acum se studiază mai multe variante de ordin tehnic care să permită persoanele surdo- mute să apeleze serviciul de urgenţă. Cea mai la îndemână soluţie ar fi camerele web. Cei care vor apela 112 din faţa unei camere web ar urma să fie ajutaţi de operatori care cunosc limajul mimico gestual, care vor prelua şi dirija apelurile de urgenţă. Însă, această variantă este cea mai puţin agreată pentru că nu poate fi folosită decât de la domiciu.

Citeşte amănunte în ediţia de Muntenia a cotidianului "Adevărul" de astăzi. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din oraş, împreună cu ediţia naţională a „Adevărul" (48+16 pagini), la preţul unic de 1,9 lei.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite