A murit unul dintre cei mai apreciaţi organizatori de evenimente şi sunetişti din Buzău. Valentin Nicola ”Covală” a debutat ca DJ în Rockotecă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

”Covală Valentin Nicola ne-a părăsit astăzi la orele 17 la Bacău, unde era pentru un eveniment! Dumnezeu are nevoie de sonorizare, cred, la sfârşitul anului ăsta de coşmar”. Aşa a anunţat solistul Eduard Antochi, pe Facebook, dispariţia dintre a noi a unui dintre cei mai cunoscuţi sunetişti şi organizatori de spectacole şi petreceri din Buzău.

Valentin Nicola, sau Covala, aşa cum era cunoscut de toţi prietenii şi apropiaţii, a murit cel mai probabil în urma unui infarct. El se afla în Bacău, pentru a organiza o petrecere, iar la un moment dat a acuzat o stare de rău, după care a decedat, în ciuda manevrelor de resuscitare a echipajului de la Ambulanţă.

Valentin Nicola ”Covală” era implicat de peste trei decenii în organizarea de evenimente muzicale, de la concerte rock, până la petreceri de Revelion, nunţi şi botezuri. A fost un inginer de sunet foarte apreciat de trupe mari ale scenei româneşti. S-a născut pe 18 februarie 1967, în Buzău. A absolvit Şcoala Tehnică Superioară de sunetişti, era căsătorit şi avea un copil.

Povestea lui Covală a început undeva în underground-ul mişcării rock din anii '80, care îşi avea sediul nedeclarat pe bulevardul Nicolae Bălcescu. Tinerii rebeli cu plete mari, plini de idei şi de entuziasm îşi dădeau zilnic întâlniri pentru a discuta despre trupele favorite şi de a pune bazele unor formaţii care speriau vecinii şi securiştii.

„Era o atmosferă greu de descris în cuvinte în acea perioadă. Rockerii se întâlneau în fiecare zi şi plănuiau cum să-şi închege câte o formaţie cu care să rupă gura târgului. Pentru că posibilităţile tehnice erau foarte precare, electroniştii noştri făceau minuni. Încropeam difuzoare din carton presat şi sugativă iar boxele le confecţionam din placaje. Apoi făceam repetiţii prin garaje de speriam vecinii care chemau miliţia. Fugeam de rupeam pământul când venea Regina Nopţii, un aro albastru de miliţie cu girofar", povestea Covală, în 2010, pentru adevarul.ro.

Valentin Nicola, în mijloc, alături de organizatorii Festivalului Top T

image

Covală mai spunea că după un scurt stagiu de „pregătire" la şcoala rock de pe bulevard, pofta de a fonda prima sa trupă a venit de la sine. „Prima trupă pe care am avut-o în anii 80 s-a numit Mixaj, cu Vali Grasu' basist. Pe vremea aceea bulevardul era plin de oameni care făceau muzică. Unii mai şi compuneau iar alţii preluau piese de la trupe consacrate, precum Voltajul vechi, Iris sau din cenaclul Flacăra. Cântam la majorate şi la agape pe la licee. Am trăit clipe foarte frumoase în acei ani" , spunea Valentin Nicola.

Imediat după Revoluţie colegii lui Covală s-au despărţit şi fiecare a încercat să-şi clădească un viitor aşa cum se pricepea mai bine. Valentin Nicola a ales să râmână la Buzău şi să se ocupe de ce ştia mai bine. „Fiecare a luat-o pe unde a apucat. Eu am început ca DJ în rockotecă şi am rămas acolo până când s-a desfiinţat. Făceam totul de plăcere, nu era vorba numai de bani pe vremea aceea. Apoi a urmat episodul cu organizarea festivalului Mihaela Runceanu", spunea Covală în urmă cu şase ani.

După debutul ca DJ în rockotecă, DJ Covală a ajuns să cocheteze cu primul radio privat care s-a deschis la Buzău la finele anului 1993. Vocea sa baritonală şi cunoştinţele muzicale l-au recomandat ca un pion de bază pentru activitatea din domeniul radiourilor locale din Buzău. ”Din 1994 am început colaborarea cu Radio Buzău iar din 1995 am intrat în echipa de organizare a festivalului Top T. La radio, cum era şi firesc, făceam emisiuni rock - maraton, alături de prietenii mei Emanuel Vârgolici, Mihai Voicu, Florin Artene, Tolea Postovei şi colegii de la Fundaţia pentru Tineret. Emisiunile erau foarte gustate şi telefonele sunau continuu", povestea Valentin Nicola pentru adevarul.ro.

Dumnezeu să-l aibă în pază!

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite